Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 19 2018

Τι δείχνει το 10ετές της Ιταλίας

Θεαματική η αποκλιμάκωση της απόδοσης του ιταλικού 10ετούς, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας.

Νωρίτερα, χαμηλότερα και του 2,9% με περαιτέρω πτωτική τάση καθώς, όπως όλα δείχνουν, Ρώμη- Βρυξέλλες προχωρούν σε μία win-win συμφωνία όσον αφορά στο ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος του προϋπολογισμού 2019.

Εάν τελικά ανακοινωθεί ένα 2,04%, όπως αναφέρουν αρκετά ιταλικά Μέσα (ενδεικτικά 24ore), τότε θα πρόκειται για μία νίκη στα σημεία της Ρώμης, αξιοποιώντας στο έπακρο και την αφορμή που δόθηκε μέσω Παρισίων (σχετική ανάρτησή μας από τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου).

Στο διάγραμμα, εμφανής η κλίση για το κρατικό ομόλογο.

Προφανής η στάση των Βρυξελλών, και λόγω του... μεγέθους της Ιταλίας (χρέος 2,4 τρισ. ιταλικά ομόλογα 770 δισ. στο ευρωτραπεζικό σύστημα και ταμεία) και βεβαίως της παρελκυστικής τακτικής που ακολούθησε, μέχρι το... και ένα, η Ρώμη.

Επίσης προφανές πως η βελτίωση στα ιταλικά ομόλογα ευνοεί (έστω και έμμεσα) και τα ελληνικά (όσο και αν το τελευταίο διάστημα η Αθήνα επιχείρησε να αποσυνδέσει τη διαφορά απόδοσης/spread των δύο κρατικών τίτλων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v