Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 14 2019

Τι... παίζει τώρα

Σταθερά στο μείον η Φρανκφούρτη, μετά τις ανακοινώσεις για ΑΕΠ συνέχεια των όσων είχαν προηγηθεί για οικονομικό κλίμα,μεταποίηση, εξαγωγές κ.λ.π.

Αργά αλλά σταθερά η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βαδίζει προς τον δρόμο που έχουν ανοίξει, λιγότερο η Γαλλία, περισσότερο η Ιταλία. Εάν σε αυτά προσθέσουμε την αδυναμία της Ευρωζώνης να παράξει άξιο λόγου δομικό πληθωρισμό (εξ ου η κίνηση υστεροφημίας του έξυπνου Ιταλού να επανεργοποιήσει από φθινόπωρο προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας/κυκλοφορίας χρήματος και παραγωγής πληθωρισμού) τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα (ιταλικό banking Deutsche Bank/Commerzbank κ.λ.π) τότε έχουμε ένα μείγμα που δύσκολα θα βοηθήσει τις ευρωπαικές αγορές μετοχών σε βάθος χρόνου.

Από την άλλη πλευρά ο Τραμπ έχει -μέχρι τώρα- τους περισσότερους άσους στο... μανίκι του, ενώ κάθε τρεις και λίγο κυρίως με τα tweets του... δίνει τον ρυθμό στις αγορές, από Νέα Υόρκη μέχρι Σανγκάη, Τόκυο και Φρανκφούρτη, Παρίσι.

Το παιχνίδι "παίζεται" με όρους δολαρίου (μοναδικού, προσώρας, διεθνούς αποθεματικού νομίσματος) και με το εμπορικό ισοζύγιο των ισχυρότερων οικονομικών της Ευρώπης σε μεγάλο βαθμό εξάρτησης από τις ενέργειες στις οποίες προχωρά ή απειλεί πως...θα προχωρήσει.

Για τη Γερμανία το παιχνίδι έχει αρχίσει και γίνεται όλο και πιο δυσχερές, καθώς από τη μία η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας (προς την οποία είχε στραφεί τα τελευταία 5 χρόνια, προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της σε όρους εξαγωγών προς τις ΗΠΑ).

Οι εξαγωγές της Γερμανίας (προς τις ΗΠΑ) φτάνουν στο σχεδόν μισό του συνόλου (με όρους ΑΕΠ) γεγονός, που την καθιστά ακόμη πιο ευάλωτη στις...ορέξεις Τραμπ/Ουάσιγκτον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v