Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 26 2020

Το μέτωπο των «9» και το Βερολίνο

Ενθαρρυντική, από πολλές απόψεις (*), η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι 9 Ευρωπαίοι ηγέτες, επισημαίνοντας πως απαιτούνται έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζουν ότι είναι ανάγκη να συμφωνήσουν οι ηγέτες της Ε.Ε. σε ένα κοινό χρεωστικό μέσο, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona» και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε.

Πρωτοβουλία και πλαίσιο δράσεων που το Βερολίνο δεν είδε με... καλό μάτι, καθώς ο σχεδιασμός του -ακόμη και τώρα, ακόμη και υπό αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες- προωθεί λύσεις ενίσχυσης μεν αλλά υπό αυστηρό/ασφυκτικό κλοιό μέτρων, υποχρεώσεων και εγγυήσεων. Παραπέμποντας στον ΕΜΣταθερότητας, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τη συνέχεια.

Στο πώς οι 9 ηγέτες έφτασαν στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρ. Συμβουλίου αναλύει, με ενδιαφέρον παρασκήνιο, ο Φίλιππος Πανταζής.

Μένει να δούμε, αρχής γενόμενης από σήμερα -στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε- πώς θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση των 9 vs Βερολίνου.

Με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει μέσω αυτής της πρωτοβουλίας και να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, υπό μία συμφωνημένη κοινή ευρωπαϊκή γραμμή αλλά και την αναβάθμισή της, συμμετέχοντας στις διεργασίες ως «βασικός παίκτης».

Το Βερολίνο, που αναθεώρησε την πολιτική του σε δημοσιονομικά θέματα (μαύρο μηδέν/schwarze null), 
θα υπεραμυνθεί των εμμονικών σχεδιασμών του. Ωστόσο αυτή τη φορά δεν έχει απέναντί του μόνο μία χώρα, λ.χ. τη «μικρή Ελλάδα», αλλά το σύνολο του Νότου και 2-3 εκπλήξεων (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Σλοβενία).

Με την πολύ σημαντική -και ποσοτικά- διαφορά, Γαλλία-Ιταλία και Ισπανία είναι η δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ισχυρότερες οικονομικά χώρες της Ε.Ε, που, εκτός των άλλων, δοκιμάζονται δραματικά αυτές τις εβδομάδες.

Για να δούμε, πώς θα εξελιχθεί αυτή τη φορά η αντιπαράθεση.

(*) υπό την διάσταση των συμμαχιών/ισορροπιών προς την «επόμενη ημέρα». Θυμίζοντας την παλαιότερη πρόθεση του Παρισιού για τη συγκρότηση ενός «μεσογειακού μετώπου».

Και βεβαίως του σχεδιασμού του Βερολίνου -επί Σόιμπλε- για μετασχηματισμό του ΕΜΣ σε έναν φορέα που θα λειτουργεί σαν ευρώ-ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v