Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 8 2020

Μια καλή είδηση...

Ισως η καλύτερη είδηση από τη Φρανκφούρτη, εδώ και μέρες, εβδομάδες. Αποδεκτό από την ΕΚΤ το σύνολο του ελληνικού χρέους, όπως σημείωνε χθες το Euro2day.gr, μεταφέροντας τις θετικές εξελίξεις. Θετικές καθώς όπως αναλύει, από νωρίς, η Αναστασία Παπαϊωάννου, προσθέτει ρευστότητα (τουλάχιστον) 10 δισ. στις τράπεζες. Με την παραίνεση του ευρω-συστήματος, η ρευστότητα αυτή να διοχετευτεί προς τις επιχειρήσεις, την πραγματική οικονομία, την απασχόληση.

Εάν μάλιστα σε αυτή τη δράση συνυπολογισθούν οι προηγούμενες της ΕΚΤ συν τα κοινοτικά κονδύλια, αλλά και επιπλέον ό,τι πάρει η Ελλάδα από την όποια απόφαση του Eurogroup (όποτε υπάρξει...), η «δύναμη πυρός» αυξάνεται θεαματικά.

Εναπόκειται πλέον και στο εγχώριο banking να πράξει τα δέοντα, να λειτουργήσει ως μέρος ενός μηχανισμού χρηματοδότησης προκειμένου να αμβλυνθούν -στο μέτρο του δυνατού- οι σοβαρές επιπτώσεις της δραματικής κρίσης. Που ειρήσθω εν παρόδω, είναι κατ' αρχήν ανθρωπιστική, από την στιγμή που χθες, ημέρα της τηλεδιάσκεψης, απέναντι στους άτεγκτους Γερμανούς, η Γαλλία μετρούσε εκατόμβη ανθρώπων που «έφευγαν».

Στα καθ' ημάς, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ διευκολύνει αφάνταστα την Αθήνα να προχωρήσει -χωρίς ματαιώσεις κ.λπ.- στον προ κρίσης σχεδιασμό της. Δηλαδή ακόμη και μία έξοδο στις αγορές, μέσω ενός νέου κρατικού ομολόγου. Σε χρονική συγκυρία, που έχει -και ευτυχώς- την πολυτέλεια χρόνου και ρευστότητας, να επιλέξει με το που θα εξισορροπήσει κάπως η κατάσταση στις αγορές. Πότε; Οταν κυβέρνηση, οικονομικό επιτελείο και ΟΔΔΗΧ κρίνουν προσφορότερο τον χρόνο.

Στα ενθαρρυντικά η αγαστή συνεργασία αυτών των τριών πλευρών και βεβαίως η βαθύτατη γνώση του αντικειμένου από την ομάδα της Ομήρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v