Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 24 2020

Με τη ματιά ενός ειδικού

Σε υψηλά 4 μηνών οι αγορές στην Ασία, στις 3.131,29 ο S&P500, στις 31,37 μονάδες ο VIX/CBOE
και η άνοδος συνεχίζεται, διεθνώς, κόντρα στην οικονομική λογική και τις εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων για διόρθωση.

Στα καθ' ημάς, λιγοστά τα μέχρι τώρα χρηματιστηριακά οφέλη, με τον Γενικό Δείκτη να μην μπορεί να υπερβεί καν τις 700 μονάδες. Σταθερά βαρίδι ο τραπεζικός κλάδος, παρά την προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα ιστορικά χαμηλά του Μαρτίου. Με ικανοποιητική, αλλά βραχυπρόθεσμα ακόμη, διόρθωση.

Να δούμε πού βρισκόμαστε, με τη ματιά ενός έμπειρου ανθρώπου της αγοράς, του Δημήτρη Τζάνα(*)

Στην ελληνική οικονομία, τα διαθέσιμα στο μαξιλάρι του υπουργού Οικονομικών φτάνουν τα €37,5 δισ., ξεπερνώντας το επίπεδο προ της πανδημίας! Την ίδια ώρα, στο ελληνικό χρηματιστήριο τα δεδομένα
που προαναφέρθηκαν συντηρούν το θετικό momentum, με τη συνεχιζόμενη καθοδήγηση από τον τραπεζικό κλάδο που έχει λάβει συνολική ρευστότητα € 35 δισ. τις τελευταίες ημέρες από τους διάφορους μηχανισμούς υποβοήθησης της ΕΚΤ (αγορές τίτλων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης και ρευστότητα μέσω των TLTROs, των στοχευμένων δηλαδή μακροπρόσθεσμων δράσεων αναχρηματοδότησης).

Έτσι, ο τραπεζικός κλάδος είναι σε θέση να ικανοποιήσει το σύνολο των δανειοδοτικών αιτημάτων, διαμορφώνοντας έτσι τις προϋποθέσεις για υποβολή αιτημάτων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ εκκρεμούν τα ύψους €20 δισ. κονδύλια του ΕΣΠΑ 2012-27 αλλά και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι πιθανό να εγκρίνει η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 17-18 Ιουλίου.

Επιπλέον, οι αλλαγές των συντελεστών στάθμισης των δεικτοβαρών τίτλων με οροφή το 10% για τις μετοχές του δείκτη FTSE 25 ευνοούν τις μετοχές των τραπεζών, που αναμένεται να έχουν αυξημένη εκπροσώπηση στα χαρτοφυλάκια θεσμικών επενδυτών.

Παρ’ όλα αυτά, η κίνηση του Γ.Δ. προς τις 700 μονάδες δεν θα συντελεστεί, αν δεν υπάρξει ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση, εξέλιξη που είναι πιθανό να δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες, στον βαθμό που υπάρξουν οι κατάλληλοι θετικοί καταλύτες (π.χ. εξελίξεις στο έργο του Ελληνικού, δρομολόγηση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων), ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν τον ενεργειακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

(*) Δ/ντής Επενδύσεων Κύκλος χρηματιστηριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v