Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 26 2020

S&P 500: Στα ύψη η μεταβλητότητα

Εβδομάδα έντονων συγκινήσεων αυτή που ολοκληρώνεται σήμερα στη Wall Street. Μεταβλητότητα στα ύψη, εναλλαγή τάσης ταχύτατη, από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. Και με νέα ανατροπή, χθες βράδυ, καθώς παρά τα αρνητικά στοιχεία για την ανεργία, η αγορά «γύρισε» ανοδικά. Με τον «δείκτη των δεικτών» να αντιδρά 1,10%, να επανέρχεται στις 3.083 μονάδες. Παρά τα νέα ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, μέσα σε μία ημέρα, σε Καλιφόρνια, Τέξας, Φλόριντα και άλλες πολιτείες. Και παρά τη μείωση του ΑΕΠ -πρώτου 3μηνου- κατά 5%, η μεγαλύτερη από το 2008.

Διαγραμματικά παράδοξη, για αρκετούς, η συμπεριφορά του δείκτη, με κοντινή στήριξη στις 3.065 μονάδες, απώλειά της οδηγεί προς τις 2.965, όπου και το stop για τις long θέσεις. Κοντινή αντίσταση οι 3.155, με ενδεχόμενη υπέρβασή της να δείχνει προς τις 3.210 (όπως μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης).

Στα υπόψη μία λεπτομέρεια, στην οποία αναφερόταν ένα «υπογίτης» (Leonidas Politis) στην ανάρτησή μας
της Τετάρτης (Με τη ματιά ενός ειδικού/του Δημήτρη Τζάνα), πως «στο τέλος κάθε τριμήνου τα pension funds σε περιπτώσεις κερδοφορίας, όπως συνέβη το 2ο τρίμηνο για τον Dow, πωλούν τα κέρδη τους και προχωρούν στην αγορά bonds που παρέχουν μεγαλύτερη επενδυτική ασφάλεια. Αυτό αναμενόταν να συμβεί τις τελευταίες ημέρες του Q2, αλλά επειδή όπως είναι γνωστό πάντα η αγορά προηγείται των εξελίξεων, πιθανότατα να συμβαίνει τώρα».

Στα καθ' ημάς, η γνώριμη απαξία, παραπέμποντας σε δύο ενδείξεις παθογένειας της αγοράς μας.

Η μία αφορά στην πλευρά Θεοδόση, που αποτιμά ως εύλογο και δίκαιο τίμημα στο 0,47 ευρώ για την Newsphone. Ανατρέχοντας αρκετά χρόνια πίσω, 17-19 Δεκεμβρίου 2002, οι βασικοί μέτοχοι αντλούσαν περί τα 9 εκατ. μέσω της εισαγωγής στο ΧΑ. Τιμή εγγραφής, τότε, στα 6,2 ευρώ (!).

Μια χαρά προχωρά το rebranding και με τους νυν αρμοδίους, υπουργούς, υφυπουργούς, διοικήσεις ΕΧΑΕ, Κεφαλαιαγοράς. Αλήθεια, εκείνες οι περισπούδαστες εκθέσεις, μελέτες των επιτροπών κ.λπ., που τάχα θα προστάτευαν τον επενδυτή, τον θεσμό, σωρός οι... κούφιες κουβέντες τόσων και τόσων, που έχουν περάσει εδώ και 34 χρόνια. Ήμουν νιος και γέρασα, το ίδιο παραμύθι στην πλάτη μας. Τώρα, μας χαιρετά η Newsphone, η πολλοστή που πηγαίνει προς την έξοδο. Και από νέες εισαγωγές, στοίβα οι αιτήσεις στην Κολοκοτρώνη. 

Η άλλη αφορά στο δήγμα του ΧΑΜαιλέοντα για τις... διακοπές της οικογένειας Κουτσολιούτσου στην προσημειωμένη βίλα στις Σπέτσες. Καταδεικνύοντας το πόσο διάτρητο είναι το σύστημά μας, απόρροια του οποίου η χαμηλή αξιοπιστία και του επενδυτικού θεσμού. Δύο χρόνια πέρασαν, τον Μάιο του 2021, θα λέμε ακόμη τα ίδια.

Στη Γερμανία, για το σκάνδαλο της Wirecard, οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν ταχύτατα, με συνοπτικές διαδικασίες στην κατ' αρχάς απόδοση ευθυνών. Ασχέτως εάν έχουν και αυτοί τα μεγαλύτερης κλίμακας σκάνδαλά τους.

Και ο νοών νοείτω (και ουαί τω ανοήτω...).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v