Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 1 2020

FTSE25: Στήριξη(;) στις 1.525 μονάδες

Καλό μήνα, με υγεία κατ' αρχάς και βλέπουμε. Στις 1.542,12 μονάδες ο FTSE25, με απώλειες 2,38% σε μηνιαίο αλλά αντίδραση 18,56% στο τρίμηνο. Μείον 32,89% από την αρχή του έτους, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να «μετράει» στα 17 δισ. τη ζημιά της πανδημίας στο 6μηνο, σχεδόν ένα 8% του ΑΕΠ της χώρας μας. Δεν το λες και λίγο.

Με προσδοκίες αλλά και ανησυχίες ξεκινά σήμερα το δεύτερο 6μηνο, σε μία πορεία εν πολλοίς στο άγνωστο για τον κόσμο. Ευχή όλων στο τέλος του να είναι/είμαστε σε καλύτερη θέση απ' τη σημερινή εκκίνηση.

Για τον Ιούλιο, αρκετές είναι οι ημερομηνίες-ορόσημο, ξεκινώντας από 9 Ιουλίου (Ευρωομάδα)-10 Ιουλίου (Τηλεδιάσκεψη υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών), συνεχίζοντας 16 του μηνός (κυβερνητικό συμβούλιο ΕΚΤ), καταλήγοντας 24 Ιουλίου με την αξιολόγηση του οίκου Fitch.

Στις 17-18 είναι η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής, οπότε θα εξετασθούν καίρια ζητήματα, που αφορούν στον πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ. Με το Βερολίνο να αναλαμβάνει την Προεδρία της Ε.Ε (ήδη η Deutsche Welle τη χαρακτηρίζει ως τελευταία ευκαιρία για τη Μέρκελ, συνακόλουθα για τη συνέχεια της ίδιας της Ενωσης), αλλά με τη Γερμανίδα καγκελάριο να κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά σε ουσιαστικές εξελίξεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, άμεσα η προσοχή των αγορών θα στραφεί και προς τη Φρανκφούρτη. Θα προχωρήσει η Λαγκάρντ σε νέες δράσεις στις 16 του μηνός; Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δύσκολα. Πιθανότερα για τη συνεδρίαση της 10ης Σεπτεμβρίου, αλλά υπό Μη Κανονικές Συνθήκες, ποτέ μη λες ποτέ.

Ωστόσο η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ετυμηγορία της Fitch, για κυρίως δύο λόγους.
Είναι η πρώτη για το δεύτερο 6μηνο και ο οίκος αξιολόγησης «βλέπει» σενάρια για ύφεση της ελληνικής οικονομίας, λίγο ως πολύ εγγύτερα από τους στόχους της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με τα άλλα σπίτια.

Τεχνικά για τον FTSE25 βάση στήριξης είναι, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, οι 1.525 μονάδες. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν στήριξη; Υπό προϋποθέσεις, ναι. Ομως ενδεχόμενη απώλειά τους οδηγεί προς τις 1.498 και για χαμηλότερα, ας το αφήσουμε προσώρας. Αντιστάσεις στις 1.545 (κοντινή) και 1.578-1.587 μονάδες, που θεωρείται εφικτός στόχος για τους long.

Θα τα δούμε, συν τω χρόνω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v