Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 6 2020

ΔΕΗ: Μία... άλλη ματιά

Ομολογουμένως θεαματική η παρουσίαση της «νέας» (παρότι 70χρονης) ΔΕΗ, με τον Χρήστο Κολώνα να έχει το πλήρες ρεπορτάζ για το λογότυπο, την «καυτή πατάτα» και τα στοιχήματα για το μέλλον.

Η θέση μας, ως στήλη και ως μεμονωμένα άτομα, λίγο έως πολύ γνωστή, καταγεγραμμένη από την περίοδο της απαξίας και των 400 εκατ. χρηματιστηριακής αξίας.

Πλέον, στα 5,19 με υψηλό ημέρας τα 5,23 (και κορυφή 52 εβδομάδων, στα 5,285 ευρώ), με κεφαλαιοποίηση 1,20 δισ. ευρώ.

Ως εδώ τα θετικά, καθώς η τεκμηριωμένη αντιθετική προσέγγιση του ΟΑΚ μού έκανε εντύπωση.

Προς συζήτηση, λοιπόν, τώρα, που όλοι αναφέρονται τόσο κολακευτικά για την Επιχείρηση, η... υπόγα θα επιμείνει contrarian.

Στέκεται, λοιπόν ο ΟΑΚ στα εξής, από την επίσκεψή του στη Βόρεια Ελλάδα και μεταξύ άλλων συναντήθηκε με άτομα της ΔEH. Οχι τον καρβουνιάρη, αλλά άτομα που ξέρουν την ΔΕΗ από πολλά χρόνια και από καλές θέσεις. Και μάλιστα νεοδημοκράτες, για να ξεκαθαρίσει ότι ο αντίλογος δεν είναι αντίδραση στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

Τι είπαν λοιπόν.

Πρόβλημα πρώτον. Ανεξόφλητες οφειλές. Δεν γίνεται καμία είσπραξη επί της ουσίας. Συνέχεια λογιστικά τεχνάσματα για βελτίωση της εικόνας.

Πρόβλημα δεύτερο. Το μερίδιο αγοράς της ΔEH πέφτει σταθερά. Μην ακούτε περί πράσινης ανάπτυξης κ.λπ. Αν δεν πουλάς ρεύμα ή πουλάς λιγότερο, πώς θα αυξήσεις τα κέρδη σου;

Πρόβλημα τρίτο. Η ΔEH αναγκάζεται να μειώνει διαρκώς τις τιμές της, χωρίς από την άλλη να μπορεί να μειώσει τις δαπάνες της.

Ξέρετε αλήθεια καμία εταιρεία που πουλάει φτηνότερα και λιγότερα από προχτές και να πηγαίνει καλά; 
Και οκ, τα νούμερα όμως δείχνουν κέρδη. Από πού και πώς;

Θα σας πω αμέσως. Η προσπάθεια βελτίωσης της ΔEH ενώ θα έπρεπε να ξεκινάει από το νοικοκύρεμα της λειτουργίας της, στηρίζεται σε μια πιο απλή αλλά καθόλου μακροπρόθεσμα καλή τακτική.

Μειώνει την παραγωγή από τις ακριβές λιγνιτικές μονάδες και ρίχνει το βάρος της στη φτηνή παραγωγή. Θεμιτό μέχρι ένα βαθμό, παντελώς αθέμιτο αν γίνεται καθαρά για βελτίωση του ισολογισμού. Η μείωση της βρώμικης παραγωγής μείωσε και το κόστος των πράσινων πιστοποιητικών κ.λπ. και σε συνδυασμό με φτηνό πετρέλαιο βελτίωσε αισθητά τα μεγέθη.

Αν όμως η ΔEH δεν καθαρίσει τις δαπάνες της, δεν έχει μέλλον και ας αλλάξουν το μείγμα όσες φορές θέλουν. Οσον αφορά στη σύγκριση με την EDP, η πορτογαλική είναι τριπλάσια αλλά έχει λιγότερους εργαζόμενους και μάλιστα μετά την εθελούσια.

Συμπέρασμα, ΔEH πολλά υποσχόμενη αλλά τα νούμερα για το 2020 είναι κατά μεγάλο μέρος ωραιοποιημένα. Το 2021 θα δούμε αν η ΔEH περάσει σε κέρδη ή όχι και αν μαζεύεται ή απλά αλλάζουν ταμπέλες.

Σχεδόν αυτούσια, η προσέγγιση του ΟΑΚ (με ταλαιπωρείς με το... ατονικό σου, φίλε),

«κλείνοντας», δε, με το σχόλιο του Γιώργου Σ.

«Απευθύνω έκκληση στα υγιή & ευφυή "στελέχη" της υπόγας, να προσεχτεί/τηρηθεί το ΥΓ του Μιχαήλ & να μην ενδώσετε σε ανούσια παιχνιδάκια εντυπώσεων, ακόμα & αν προκληθείτε! Προέχει η διαφύλαξη του ελεύθερου βήματος που τόσο μάς έχει βοηθήσει όλους.

Τα τρολ τη δουλειά τους, εμείς τη δική μας!».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v