Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 15 2020

Το «μαξιλάρι» των 37,9 δισ. ευρώ

Στο 0,756%, νωρίτερα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, αδιαμφισβήτητα μία από τις λίγες ενθαρρυντικές ενδείξεις αυτών των δύσκολων ημερών. Προφανώς απόρροια της αδιάλειπτα υποστηρικτικής στάσης της ΕΚΤ, της πολιτικής Λαγκάρντ, συνακόλουθα της μεθοδικής δουλειάς που επιτελείται στο θέμα του «χρέους».

Οι σταθερές αγορές τίτλων από τη Φρανκφούρτη προσφέρουν την κάλυψη, το εχέγγυο που επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο, στον ΟΔΔΗΧ, να ξεδιπλώνουν την πολιτική τους και να διαμορφώνουν τις σχέσεις της Αθήνας με τα πανίσχυρα επενδυτικά σπίτια στο καλύτερο επίπεδο, ενδυναμώνοντας την αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς.

Αποτέλεσμα αυτής της μεθοδικής, συνετής συνεργασίας, το περίφημο «μαξιλάρι» να έχει 37,9 δισ. (χθεσινοβραδινά στοιχεία), την ομάδα της Ομήρου να έχει την πολυτέλεια να (ξανα)βγεί στις αγορές και... χθες εάν το θελήσει (ενδεχομένως με reopening κάποιας μακροπρόθεσμης σειράς), συμπληρώνοντας έτσι τις εκδόσεις του 2020. Θυμίζω 7ετές για 2 δισ., 10ετές (reopening) 5,5 δισ., 15ετές για 2,5 δισ.

Θα μπορούσε να βγει την προσεχή εβδομάδα; Ενδεχομένως όχι, καθώς ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες έκδοση τίτλων 20 δισ. ευρώ (για το πρόγραμμα SURE). Δεδομένου ότι οι εκδόσεις τις Παρασκευές αποφεύγονται (για ευνόητους λόγους), μάλλον η Αθήνα θα περιμένει (άλλωστε χρήματα δεν χρειάζεται). Μετά, ακολουθούν η τελευταία προεκλογική εβδομάδα στις ΗΠΑ και το τι θα ακολουθήσει από την επαύριον της 3ης Νοεμβρίου.

Το ευτύχημα για την Αθήνα συνίσταται στο γεγονός πως χωρίς να έχει λάβει βοήθεια από τις Βρυξέλλες (και το Ταμείο Ανάκαμψης αργεί), έχει χρηματοδοτήσει την οικονομία με περίπου 8-10 δισ., αυξάνοντας μάλιστα τα κεφάλαια του «μαξιλαριού». Και αυτά χωρίς να συνεκτιμάται το πιθανότατο ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αναγκασθεί να ενισχύσει το ΡΕΡΡ της, τον Δεκέμβριο; Ισως, αλλά κάποια στιγμή σε εύλογο οικονομικό χρόνο.

Μια ΕΚΤ που υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να απορροφήσει άλλα 12-14 δισ. ελληνικούς τίτλους (μέχρι το τέλος του 2021).

Ο Αιγαλεώτης φίλος επιτελεί εξαιρετική δουλειά, η ομάδα εργάζεται σαν ελβετικό ρολόι και οι σχέσεις των εμπλεκομένων τόσο στο εσωτερικό όσο (κυρίως αυτό) με το εξωτερικό είναι σε άριστο σημείο.

Και σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία, πιστέψτε με, αποτελεί πολύ μεγάλη υπόθεση αυτή η αίσθηση ασφάλειας που υπάρχει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v