Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 26 2021

ΙΛΥΔΑ: Το entry της «μικρής» της πληροφορικής

Ηταν το 33% -που κέρδισε μέσα σε μόλις μία εβδομάδα- η μετοχή της Ιλυδα, για να γίνει ευρύτερα
γνωστή στο επενδυτικό κοινό η «μικρή» του κλάδου πληροφορικής. Κλάδου που εδώ και ένα χρόνο, λόγω πανδημίας Covid-19, έχει εισέλθει στο monitoring διορατικών επενδυτών, διεκδικώντας το μερίδιο που του αναλογεί από τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Για την Iλυδα, η πραγματικότητα είναι πως είχε μείνει πίσω από τη θεαματική άνοδο των «μεγάλων» του κλάδου, έχοντας μία αποτίμηση όχι μεγαλύτερη των 5 εκατ., παραμένοντας στα... αζήτητα για την πλειονότητα των traders. Ωστόσο, το 2020 ήταν μία καλή χρονιά για την εισηγμένη, καθώς έδρεπε τους καρπούς της μεθοδικής δουλειάς της εξειδικευμένης ομάδας με τον Ηρακλειώτη Ανυφαντάκη Βασίλειο στο «τιμόνι», επίσης βασικό μέτοχο της εταιρείας (*).

Από τις λίγες τόσο στοχοπροσηλωμένες στον κλάδο των φαρμακευτικών η εισηγμένη, αναπτύσσει συστήματα λογισμικού για την αυτόματη αναβάθμιση εκδόσεων και διανομής διατίμησης φαρμάκων, μέσω Ιnternet (Live Update), είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον εκσυγχρονισμό των φαρμακείων (και φαρμακαποθηκών), βασικός κρίκος στην όλη αλυσίδα ενός κλάδου που, λόγω κορωνοϊού, «υποχρεώθηκε» να αναπτυχθεί ταχύτατα σε τόσο πυκνό χρόνο.

Ηταν, συνεπώς, θέμα συγκυρίας να ακολουθήσει και η Iλυδα  -καθυστερημένα έστω- την υπεραπόδοση του ελληνικού... Nasdaq, με τα φώτα της δημοσιότητας να τη φωτίζουν -τελευταία-, με αφορμή και την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει τα self-tests. Σχεδόν αποκλειστικά, μέσω των φαρμακείων, προνομιακό πεδίο για την εταιρεία που έγκαιρα είχε αναπτύξει συστήματα λογισμικού διαχείρισης φαρμακείων (λιανική/Dioskourides Touch), διαχείρισης φαρμακαποθηκών (χονδρική/PharmaTron Wholesale)
και αυτόματης διάθεσης-διατίμησης φαρμάκων/σχετικού υλικού.

To 2021, ξεκίνησε με ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων, της τάξεως των 5-6 εκατ.- αντίστοιχο του περυσινού Ιουνίου-, γεγονός που προσέδωσε επιπλέον δυναμική στις παραγγελίες του πρώτου τριμήνου.

Η προ διετίας απόκτηση της Cardisoft -από την επίσης εισηγμένη Entersoft, του Αντώνη Κοτζαμανίδη- συνέβαλε στη διεύρυνση του φάσματος υπηρεσιών, με τη διοίκηση -πλέον- να προσβλέπει πέραν των εσόδων (από τα self-tests) σε μερίδιο από την πίτα των έργων που θα υλοποιήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να εγγυάται ότι ένα 20% του εκτιμώμενου προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει την ψηφιακή μετάβαση της χώρας.

(*) επειδή ο Στέφανος (Κοτζαμάνης) τα έλεγε από τον Νοέμβριο 2020, σχετικά: «Για τον κρυμμένο θησαυρό στα δημόσια έργα»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v