Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 24 2021

ElvalHalcor: Placement ή και κάτι άλλο;

Τι κρύβεται πίσω από το θεαματικό ράλι των μετοχών του Ομίλου Viohalco, αναζητεί η αγορά. Εχοντας ως δεδομένο πως δύο προηγούμενες φορές που είχε καταγραφεί ανοδική κίνηση στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ο Ομιλος ήταν κοντά σε σημαντικές μετοχικές/επιχειρηματικές ενέργειες (placement ElvalHalcor, deal Cenergy με Nexans), χρηματιστές εκτιμούν πως κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα.

Θα μπορούσε να είναι ένα placement στην ElvalHalcor, προκειμένου να διευρυνθεί το free float σε (τουλάχιστον) 15%, έτσι ώστε να αρθεί μία βασική εκκρεμότητα και να ενταχθεί στον FTSE25; Πολύ λογικό, καθώς μία τέτοια συμπερίληψη θα ενίσχυε την αναγνωρισιμότητά της, θα καθιστούσε ευχερέστερη την πρόσβαση σε αγορές κεφαλαίων, όσο αυτές είναι -ακόμη- φθηνές. Θα μπορούσε να είναι ένα deal της Cenergy, κάτι μεγαλύτερο από αυτό που συζητιόταν με τη Nexans; Επίσης λογικό.

Ωστόσο μία λεπτομέρεια καθιστά προσεκτικούς γνώστες της αγοράς να λένε ότι αυτή τη φορά η ανοδική κίνηση αφορά και τις τρεις εισηγμένες, εξελίσσεται σε μεγαλύτερη διάρκεια, έχει δε πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα
(σε όρους χρηματιστηριακής αξίας).

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως ο όμιλος, στα χέρια της «νέας γενιάς», έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, κυρίως στις διεθνείς αγορές, σε σημείο που θα δικαιολογούνταν ακόμη και κάτι μεγαλύτερο, συνθετότερο από ένα απλό placement.

Στα 4,82 ευρώ, υψηλό 7ετίας, με αποτίμηση 1,25 δισ. η Viohalco. Στα 2,36 ευρώ, νέο υψηλό (ως ενιαίο εταιρικό σχήμα), με αποτίμηση 885,6 εκατ. η ElvalHalcor (*). Και στα 2,44 με αποτίμηση 464 εκατ. η Cenergy Holdings.

(*) συνεκτιμώντας την προηγούμενη προσπάθεια, για διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της ElvalHalcor,
που δεν προχώρησε στο... και ένα, θεωρώντας χαμηλό το -τότε- τίμημα (χρημ. αξία), λέμε εδώ και καιρό (στην υπόγα) πως μία εκ νέου κίνηση της διοίκησης θα δικαιολογούνταν σε μεγέθη προς το 1 δισ.

Μάλιστα, εδώ και καιρό μεταφέρουμε την κοινή εκτίμηση της αγοράς, πως η εισηγμένη -τύποις- δεν συμπεριλαμβάνεται στον «μεγάλο δείκτη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v