Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 3 2021

Τράπεζες: Οι αστερίσκοι Κομισιόν και ΔΝΤ

Θετική, σε γενικές γραμμές, η αξιολόγηση από Κομισιόν και ΔΝΤ.

Ωστόσο, λόγω του τραπεζοβαρούς χαρακτήρα του χρηματιστηρίου μας, θα περιοριστώ σε 2-3
σημεία, που αφορούν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, στο σύνολό της, είναι σε γενικές γραμμές επαρκής.

Ομως θα μπορούσε το «βάρος» των τιτλοποιήσεων να οδηγήσει σε αύξηση του ήδη υψηλού μεριδίου του αναβαλλόμενου φόρου στο κεφάλαιο των τραπεζών, που στο τέλος του 2020 διαμορφωνόταν στο 59% του κεφαλαίου Common Equity Tier I. Αλλά και ότι ο ισχυρός δεσμός με το κράτος είναι ένα γεγονός που πρέπει να παρακολουθείται στενά εφεξής.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, αφού επικεντρώνεται επίσης στο πρόβλημα της αναβαλλόμενης, χαιρετίζει την επέκταση των επιπλέον κρατικών εγγυήσεων για την τιτλοποίηση των NPEs («Ηρακής ΙΙ») αλλά προτείνει να υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια, στην περίπτωση που οι νέες προσπάθειες για αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες είναι ανεπαρκείς ή υλοποιηθούν άλλα ρίσκα εκτέλεσης.

Για να συμπεράνει πως καθώς η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για δημιουργία εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων μπήκε στο «συρτάρι», η αποστολή του ΔΝΤ ενθάρρυνε τις αρχές να εργαστούν με τους Ευρωπαίους εταίρους για να βρουν μια λύση για την αδύναμη ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων.

Συνοψίζοντας, στον τραπεζικό κλάδο μένει να γίνει δουλειά, πολλή δουλειά ακόμη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και επενδυτικά/χρηματιστηριακά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v