Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 16 2021

Δρόμοι... αντίθετοι

Πάνω τα αμοιβαία, κάτω οι μετοχές. Κάπως έτσι θα μπορούσε να αποτυπωθεί η κατάσταση στις δύο αγορές, με αυτή των Α/Κ να διέρχεται την καλύτερη περίοδο, εδώ και πολλά χρόνια, των δε μετοχών μία από τις πλέον «στεγνές» (συναλλακτικά, επενδυτικά).

Επιβεβαίωση εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας στη μία και έλλειψη προς την άλλη; Η ουσία είναι πως ενώ οι εισροές, το ενεργητικό, η κεφαλαιοποίηση των αμοιβαίων ενισχύονται όλο και υψηλότερα χωρίς «φρένο», στην υποκείμενη αγορά (και των παραγώγων) οι συναλλαγές, η ελκυστικότητα της ίδιας είναι τόσο «εγκλωβισμένη» στα «αβαθή» όσο και ο Γενικός Δείκτης.

Μέχρι τώρα δεν βλέπουμε κάποια προσπάθεια από την πλευρά των καθ' ύλην αρμοδίων, μπας και αλλάξει αυτό το αποκαρδιωτικό κλίμα, πρωτοβουλίες (ουσιαστικές) που είχαν αναληφθεί από φορείς, ενώσεις και επαγγελματίες της αγοράς και μάλιστα υποβλήθηκαν προς την κυβέρνηση, μάλλον θα έχουν... παραπέσει.

Στο δια ταύτα, την ώρα που το Ενεργητικό των Α/Κ σημειώνει άνοδο 23,03% φθάνοντας τα 9,958 δισ., τα μερίδια έχουν αυξηθεί 18,87% από την αρχή της χρονιάς και αντιστοιχούν σε εισροές του 1,418 δισ., ο δε βαθμός έντασης των εισροών στη μεγέθυνση της κεφαλαιοποίησης (1,863 δισ.) εντείνεται με 76,13% (ως προς την κίνηση), στο Χρηματιστήριο Αθηνών κυριαρχεί επενδυτική άπνοια και αίσθηση εγκατάλειψης.

σ.σ. ένα δροσερό ευχαριστώ στον Κώστα Σιαμπράκο για την επεξεργασία στοιχείων και πληροφορίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v