Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 26 2021

Η προσοχή στα Rocky Mountains, αλλά... (*)

Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, στο Jackson Hole, το ετήσιο συμπόσιο των μελών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Εύλογη η προσοχή traders, επενδυτών, με τη Wall Street σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά, στη ρητορική που θα χρησιμοποιήσει ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell, την Παρασκευή.

Προφανής η σημασία των δηλώσεων και για την ελληνική πλευρά, ωστόσο στην Αθήνα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Philip Lane. «Παρούσα» η ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ομολόγων έως το τέλος του 2023, ωστόσο χρήζουν πιο προσεκτικής προσέγγισης 2-3 λεπτομέρειες.

  • Στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (Pandemic Emergency Purchase Programme), η Φρανκφούρτη αγοράζει περί το 1,86 δισ. τον μήνα. Στην περίοδο 2022-2023 «ωριμάζει» χρέος 3 δισ. (Αύγουστος 2022) και 4,3 δισ. (Ιανουάριος 2023). Δεδομένου ότι η ΕΚΤ κατέχει το 45% των κρατικών ομολόγων, τα προς επανεπένδυση θα είναι, σχεδόν, 3,3 δισ.
  • Το ερώτημα είναι εάν η Αθήνα θα προλάβει το τακτικό πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ (Asset Purchase Programme) μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2022 (και με τι ποσοστό συμμετοχής). Και θα συνεχιστεί η παροχή τεράστιας ρευστότητας προς το εγχώριο σύστημα (που έχει υπερβεί τα «κανονικά» όρια), που συμποσούται σε 47 δισ., και τα προγράμματα μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων;

Προφανώς και θετική η επανεβεβαίωση της στήριξης της ΕΚΤ (μέσω του μέλους της) και μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία, όμως η προτεραιότητα της Αθήνας είναι κυρίως η διατήρηση του καθεστώτος «κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση» (λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης/waiver).
Είμαι βέβαιος πως τόσο στην πλατεία Συντάγματος όσο και στην Ομήρου γνωρίζουν σε βάθος την ουσία
του θέματος.

Προσώρας, ωστόσο, προέχει η γραμμή που θα δοθεί από τον επικεφαλής της ΟΤτΗΠΑ, την ερμηνεία και διαχείρισή της από την ομόλογό του της ΕΚΤ.

Με τα σπουδαία για εμάς την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου.

(*) ... η ουσία στη Φρανκφούρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v