Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 27 2021

Αναντιστοιχία αμοιβαίων κεφαλαίων και Χρηματιστηρίου

Εφικτός ο στόχος εισροών 2 δισ. ευρώ στα Αμοιβαία Κεφάλαια, εκτιμούν παράγοντες του κλάδου.
Στο 1,694 δισ. -ήδη- σύμφωνα με τον Κώστα Σιαμπράκο οι εισροές, κατά 22,09% έχουν ενισχυθεί τα μερίδια, ενώ την τελευταία εβδομάδα επενδύθηκαν στα χαρτοφυλάκια 37,529 εκατ. ευρώ.

Περίτρανη απόδειξη πως «λεφτά υπάρχουν», αρκεί...

Στο εγχώριο επιχειρείν, η κινητικότητα είναι εμφανής, μάλιστα σε περιπτώσεις όπως των CVC Capital/Vivartia, BC Partners/Pharmathen και εξαγορά της WIND -από το team του Νίκου Σταθόπουλου. Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για 4 εξαγορές που είναι θέμα χρόνου και συγκυρίας να «κλείσουν» και ανακοινωθούν. Τρόφιμα, ακτοπλοΐα και υγεία, οι τρεις κλάδοι αιχμής, ενώ και στην πληροφορική όλοι συνομιλούν με όλους.

Στις ΑΠΕ, οι εγχώριοι big players σχεδιάζουν (ή και υλοποιούν) επενδύσεις ύψους 16 δισ. (σε ορίζοντα χρόνου), στις κατασκευές προγραμματίζονται έργα 13,5 δισ., στα logistics ισχυροί παίκτες ενισχύουν τις θέσεις τους.

Στο «πλάι» όλων αυτών, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που υποτίθεται πως θα έπρεπε να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, λέμε πάλι καλά όταν πραγματοποιούνται συναλλαγές 40-50 εκατ. Στο περιθώριο όλων αυτών, θα ήταν πιο δόκιμο να ειπωθεί για τον θεσμό, που παραμένει απαξιωμένος, χωρίς ουσιαστική (υπο)στήριξη (από το αποτέλεσμα κρίνοντας).

Κυβέρνηση (*), οικονομικό επιτελείο, Αρχές παριστάνουν τις... στρουθοκαμήλους -μόνο που έτσι η χρηματιστηριακή αγορά θα συνεχίσει να σέρνεται. Ακόμη και με την προσπάθεια δημιουργίας ESG αγοράς, με τη συγκρότηση του ATHEX ESG Index, οι καθ' ύλην αρμόδιοι συμπεριέλαβαν 35 εισηγμένες (με την προοπτική να τις αυξήσουν σε 60!) και έδειξαν πως λειτουργούν ελάχιστα με ουσιαστικά κριτήρια.

Απόδειξη πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία περνά απαρατήρητη, ενώ μιλώντας με επιχειρηματίες, βασικούς μετόχους πραγματικά ESG ομίλων, εταιρειών, οι εκτιμήσεις τους είναι αποκαρδιωτικές.

(*) η εντονότερη κριτική ασκείται από επιχειρηματίες, βασικούς μετόχους, παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι ψήφισαν την παρούσα κυβέρνηση, προσβλέποντας στο φιλοεπενδυτικό της αφήγημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v