Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 8 2021

Η Edison, η Mytilineos και ο ΓΔ

Στην πιο θεαματική αναβάθμιση εισηγμένης προχώρησε η Edison, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο
στα 24 από τα 13 ευρώ. Διαφορά/premium 85% δεν το λες και λίγο, που εάν δεν με απατά η μνήμη μου,
είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί από ξένο σπίτι για εταιρεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οι στόχοι της διοίκησης ομολογουμένως φιλόδοξοι, για κύκλο εργασιών, EBITDA, ελεύθερες ταμειακές ροές, διαθέσιμα, επενδυτικά σχέδια σε όλο και περισσότερες ξένες αγορές. Προφανές πως τα ξένα σπίτια που παρακολουθούν την εταιρεία βλέπουν τη σταθερά ανοδική πορεία, που διαγράφει εδώ και χρόνια, εμπιστοσύνη που αποτυπώνεται και διαγραμματικά.

Σε υψηλά 13 και πλέον ετών, με την υπέρβαση των 16,25 ευρώ θέμα χρόνου και συγκυρίας. Επίσης προφανές ότι τα ξένα σπίτια που βλέπουν μπροστά -τη συνέχεια της Mytilineos- θεωρούν δεδομένη τη συμπερίληψη της μετοχής σε δείκτες όπως λ.χ. MSCI Greece Index αλλά και διεθνείς δείκτες ESG (και όχι σαν τον ATHEX ESG, που απαξιώθηκε/περιθωριοποιήθηκε εν τη γενέσει του...).

Το ωραίο της υπόθεσης είναι πως βάσει της στοχοθεσίας της Edison, τα 24 ευρώ/μετοχή αντιστοιχούν σε μία αποτίμηση της τάξεως των 3,4 δισ., με την τρέχουσα στα 2,3 δισ. ευρώ.

Και το παράλογο; Αυτά που δίνει λ.χ. η Edison για τη Mytilineos, ένα άλλο ξένο σπίτι για μία εισηγμένη, αλλά και οι τρέχουσες αποτιμήσεις αρκετών εταιρειών γίνονται με την αγορά να «δείχνει» στις 910 μονάδες. Κάτι δεν γίνεται σωστά (ως προς την αντιπροσωπευτικότητα της απεικόνισης, αποτύπωσης) -θα μου πείτε είναι το μόνο;

Εδώ ολόκληρο τεκμηριωμένο πλαίσιο προτάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (για την αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς) έχει υποβληθεί από τον Νοέμβριο του 2020 στους αρμοδίους της πλατείας Συντάγματος. Σχεδόν 10 μήνες μετά και... σιγή ασυρμάτου. Τι ψάχνω, θα μου πείτε, εάν λ.χ. η Mytilineos κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά «αντιστοιχεί» με τις μίζερες 900 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Με την καλημέρα μου, αν και για... καληνύχτες είμαστε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v