Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 3 2021

ΔΕΗ: Η ώρα του Διαχειριστή

«Καυτά 24ωρα» για τις αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια.

ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ κρίνουν τον χαρακτήρα που επιδιώκει να προσδώσει η κυβέρνηση στα των αποκρατικοποιήσεων στον κλάδο.

Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, οι προσφορές (Italgas, EPH) αποσφραγίστηκαν, με το ΤΑΙΠΕΔ να εκκινεί τη διαδικασία βελτιωμένων οικονομικών προσφορών με την πρώτη.

Η ΔΕΠΑ είναι το εύκολο (συγκριτικά) εγχείρημα, ο Διαχειριστής το σύνθετο (από τη στιγμή, που η Αθήνα δεν παραχωρεί τη διοίκηση, με ό,τι σημαίνει αυτό πρακτικά*), με την προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών να λήγει σήμερα. Σημειωτέον πως οι προσφορές δεν θ' ανοίξουν σήμερα, καθώς θα πρέπει να ελεγχθούν πλήρως οι φάκελοι.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης εκτιμά πως πιθανόν ανακοινώσεις να έχουμε στη ΔΕΘ, αν και η ροή εντολών (για πωλήσεις ή αγορές) θα «δείξει» προς τα πού κλίνει ο διαγωνισμός.

Στα 9,80-10,20 ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 2,8 εκατ. τμχ. τις τελευταίες 8 συνεδριάσεις (περί τις 299.000 στα 9,87-10,10 στη χθεσινή συνεδρίαση), ενώ τεχνικά το χάσμα στα 9,735-9,78 δεν έχει απειληθεί.

Δεδομένου ότι για το 49% η Goldman Sachs -εκ των πραγμάτων- στράφηκε προς παθητικά χαρτοφυλάκια (και όχι σε διαχειριστές δικτύων), εύλογο είναι το ερώτημα, κατά πόσον με βάση το 1,5 δισ. (ελάχιστο αποδεκτό τίμημα, σύμφωνα με ΔΕΗ, κυβέρνηση) τα funds (κυκλοφορούν ήδη στα χρηματιστηριακά γραφεία 2-3 ισχυρά ονόματα) θα θεωρήσουν πως από την επένδυσή τους θα μπορέσουν να αποκομίσουν τις υπεραξίες (με τις οποίες «δουλεύουν» τα άλλα deals, που έχουν πραγματοποιήσει στην ελληνική αγορά).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v