Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 17 2021

E.E.: Συμπτώματα... απορρύθμισης

Την τέλεια καταιγίδα στις τιμές του φυσικού αερίου, που φέρνουν οι εξελίξεις με τον Nord Stream 2
περιγράφει αναλυτικά η Αθηνά Καλαϊτζόγλου. Η χωρίς προετοιμασία ενεργειακή μετάβαση συνδυαστικά με τα γεωπολιτικά παιχνίδια απορρυθμίζουν την Ευρώπη, σε μία περίοδο που η άσκηση κοινής πολιτικής σε άλλα καίρια θέματα (μεταναστευτικό, δημοσιονομικό, τραπεζικό κ.λπ.) ακούγεται σαν... ανέκδοτο στις τέσσερις γωνιές της Γηραιάς Ηπείρου.

Στο... ανέκδοτο με την ενέργεια αναφερόμασταν στις 27 Οκτωβρίου, σε συνέχεια ενός άλλου με τις «κυρώσεις» των Βρυξελλών κατά της Αγκυρας (στις 22 Οκτωβρίου).

Οσον αφορά στα ευρωπαϊκά, δυστυχώς αλυσιδωτά τα επεισόδια στο σίριαλ της φθίνουσας πορείας της «ενιαίας» Ευρώπης, της απίσχνανσής της. Γιατί στα καθ' ημάς χρήζει εξήγησης (και τεκμηρίωσης) από κυβερνώντες και εμπλεκόμενους ο δυσβάστακτος «πρωταθλητισμός» της χώρας μας στα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας, με όσα βάρη αυτό συνεπάγεται για νοικοκυριά, επαγγελματίες, αγορά και κοινωνία.

Με την Αθηνά να περιγράφει το επερχόμενο τέλειο αδιέξοδο: «... την περίπτωση που επαναληφθεί τον Νοέμβριο το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, όπως συνέβη τον Οκτώβριο, με τα αποτελέσματά του να τα βλέπουμε μέσα στον τρέχοντα μήνα, εκτιμάται ως πολύ πιθανόν πλέον ο Δεκέμβριος να είναι ένας μήνας κατά τον οποίο θα αναστενάξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, χωρίς, μάλιστα, οδό διαφυγής και στους επόμενους χειμερινούς μήνες, Ιανουάριο, Φεβρουάριο, με τη ζήτηση να ανεβαίνει κατακόρυφα...».

Με τις... υγείες μας!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v