Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 2 2022

Eurostat και ΕΚΤ... αφορούν το Χρηματιστήριο

Σήμερα ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού της Ευρωζώνης. Αύριο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα γίνουν σαφέστερες οι προθέσεις, όσον αφορά επιτόκια/αγορές ομολόγων.

Με τον πληθωρισμό στη Γερμανία στο 3,1% (μεγαλύτερη άνοδος στην 30ετία) και 5% στην Ευρωζώνη, η Κριστίν Λαγκάρντ εμμένει στην εκτίμηση πως δεν είναι τόσο πιεστικός όπως στις ΗΠΑ και η ΕΚΤ έχει κάθε λόγο να μην αντιδράσει δυναμικά όπως η Fed.

Προσώρας ο συσχετισμός δυνάμεων είναι υπέρ της Γαλλίδας, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, είναι τόσο τραυματική η εμπειρία της Γερμανίας με ιστορικό πολλαπλών επεισοδίων του πληθωρισμού τον 20ό αιώνα, φθάνοντας μέχρι το μακρινό 1923, όταν ο υπερπληθωρισμός έπληττε τη χώρα (ακολούθησε η εγκατάλειψη του κανόνα του χρυσού για να ηττηθεί στη συνέχεια στον Α' ΠΠ).

Για αυτό αναλυτές με παράλληλη γνώση της ιστορίας και των ιδιαιτεροτήτων της Γερμανίας εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη συνέχεια, ακόμη και εάν αύριο η επικεφαλής της ΕΚΤ επιβεβαιώσει τις τελευταίες δηλώσεις της για προσωρινό χαρακτήρα της τάσης.

Σήμερα, με την ανακοίνωση των στοιχείων, θα υπάρξουν πιο εδραία δεδομένα. Αύριο, είναι η πρώτη από μία σειρά «μαχών» που θα διεξαχθούν μέσα στο 2022. Και αυτά αφορούν (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν όχι τόσο βραχυπρόθεσμα σε ορίζοντα Παρασκευής ή Φεβρουαρίου όσο σε εύλογο (και επενδυτικά) χρόνο, στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v