Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 25 2022

ΟΤΕ vs Coca Cola για την πρωτοκαθεδρία

Ραγδαίες οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, με το Euro2day.gr σε συνεχή ροή. Στη σημερινή ανάρτησή μας θα περιοριστούμε σε μία παράπλευρη συνέπεια, με κριτήριο σχεδόν αποκλειστικά επενδυτικό/επιχειρηματικό.

Αφορμή, το κλείσιμο του εργοστασίου της Coca Cola/HBC στην Ουκρανία, με εκπρόσωπό της να δηλώνει
(Reuters), πως «... το θέμα θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες...».

Ο λόγος, η τεράστια πίεση που δέχεται εδώ και καιρό ο όμιλος (και) στο επενδυτικό πεδίο, απόρροια των επίμονων ρευστοποιήσεων από τα μέσα-τέλη Ιανουαρίου. Εισηγμένη (ως κύρια αγορά διαπραγμάτευσης) στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (με κωδικό CCH στον FTSE 100) μετρά ιστορικές απώλειες, γεγονός που επηρεάζει και την εισηγμένη στο ΧΑ (δευτερεύουσα αγορά).

Νέα ισχυρή διόρθωση χθες στο Λονδίνο (-5,47%), συνακόλουθη νέα «βουτιά» στην Αθήνα (-8,54%), ανεβάζοντας σε συνολικά 19,30% τις απώλειες από την αρχή του έτους. Στα 32,89 το υψηλό 52 εβδομάδων -στα 24,42 το χαμηλό, στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στα 9,08 δισ. -πλέον- η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης, με ό,τι αυτό σημαίνει ευρύτερα. Μία πρώτη, πρόχειρη, προσέγγιση παραπέμπει λ.χ. σε αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της (στη σχετική κατάταξη
βάσει της χρηματιστηριακής αξίας). Πρωτιά που απειλείται -ήδη- από τον δεύτερο ΟTΕ, καθώς στο διάστημα της διόρθωσης της Coca Cola έχει ενισχυθεί 10,43% (από αρχή έτους).

Σε υψηλά, σχεδόν 17ετίας, ο Οργανισμός αποτιμάται -πλέον- στα 8,04 δισ., με τη διαφορά να έχει μειωθεί θεαματικά τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Απλά αυτή την εβδομάδα η τάση επιταχύνθηκε.

Ωστόσο, προσεκτικότερη παρατήρηση της πορείας των δύο δείχνει πως η σύγκλιση έχει ξεκινήσει αρκετά πριν οξυνθεί καν η κατάσταση στην Ουκρανία. Με απώλειες 9,15% σε διάστημα 52 εβδομάδων για τη μετοχή της Coca Cola έναντι απόδοσης 44,29% του ΟTΕ, η διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί πολύ καιρό πριν.

Σ.Σ. Οι τακτικοί συν-υπογείτες θα ενθυμούνται πως ένα από τα «στοιχήματά» μας -από ένα 6μηνο πριν- ήταν ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο, της μείωσης της διαφοράς μεταξύ των δύο. Όταν ακόμη διαμορφωνόταν στα σχεδόν 4 δισ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v