Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 8 2022

Quest Holdings: Υπόθεση εργασίας

Ακόμη μία χρήση με σημαντική ενίσχυση του ομίλου το 2021. Με γεμάτο ταμείο, η διοίκηση εξετάζει το ζήτημα των εξαγορών όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Γεωργαντζής, ενώ στο σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη περιγράφονται αναλυτικά όλοι οι άξονες περαιτέρω ανάπτυξης τομέων και δραστηριοτήτων της εισηγμένης.

Θα περιοριστώ στη σημαντική παρουσία της Συμμετοχών στον κλάδο της Πληροφορικής, ειδικότερα στη συμβολή της Intelli Solutions, στο άνω των 400 εκατ. ανεκτέλεστο της UniSystems και στη συγκρισιμότητα με άλλες εταιρείες σε έναν κλάδο που είναι αιχμής και σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα εισρεύσουν 6 δισ. -κυρίως στο πλαίσιο του NGEu- τα επόμενα χρόνια.

Στα 643,3 εκατ. της Quest Holdings που, εκτός όλων των άλλων, εμπεριέχει και τη Unisystems, σε μία περίοδο για τον κλάδο πληροφορικής-λογισμικού κ.λπ. που λ.χ. η Epsilon Net αποτιμάται 374,1 εκατ., η Entersoft 168,6 εκατ. κ.ο.κ.

Ακριβές ή φθηνές οι εισηγμένες του κλάδου το αποτιμά η αγορά, ωστόσο γεννάται το ερώτημα πόση είναι η εύλογη αποτίμηση της συμμετοχής της Quest Holdings στην πληροφορική. Πρακτικά ένα (θεωρητικό) ΙΡΟ έστω μόνο της Unisystems, σε τι fair value θα μπορούσε να υπολογισθεί;

Η αποτίμηση θυγατρικών εταιρειών συμμετοχών είναι σύνθετη και συχνά εμπεριέχει τον κίνδυνο υπό ή υπέρ εκτίμησης, πλην όμως με τα μεγέθη που διαμορφώνονται στην πληροφορική, με τις προοπτικές του κλάδου, καλό είναι να έχουμε μία (στοιχειώδη έστω) τάξη μεγέθους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v