Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 12 2022

Τα ελληνικά ομόλογα και ο... τολμών

Στο 2,856% νωρίτερα η απόδοση του 10ετούς και εύλογο το ερώτημα εάν η Αθήνα θα επιχειρούσε να βγει στις αγορές, με αυτά τα κόστη χρήματος.

Κατ' αρχάς να διευκρινισθεί πως η τάση είναι πανευρωπαϊκή και όχι μόνο ελληνική, λ.χ. τα αντίστοιχα της Γερμανίας ήταν στο 0,8%, της Ιταλίας στο 2,5% κ.ο.κ., σε μία συγκυρία που τα funds περιμένουν και τις όποιες αποφάσεις θα λάβει η ΕΚΤ μεθαύριο Πέμπτη.

Κατά δεύτερον, το αν κάτι είναι «ακριβό» ή «φθηνό» είναι σχετικό και ανάλογο της συγκυρίας, των καταστάσεων την εκάστοτε φορά. Περίτρανο παράδειγμα η έκδοση του 10ετούς τον Ιανουάριο, οπότε αντλήθηκαν 3 δισ. με σχεδόν 1,8% επιτόκιο που από ορισμένους είχε θεωρηθεί «τσιμπημένο» στην πορεία αποδείχτηκε ικανοποιητικότατο, και ευτυχώς που ΥΠΟΙΚ και ΟΔΔΗΧ τόλμησαν. Το αποτέλεσμα, βάσει των όσων δραματικών ακολούθησαν, δικαίωσαν τόσο τον Χρήστο Σταϊκούρα όσο τον Δημήτρη Τσάκωνα.

Αμφότεροι ήταν στη Νέα Υόρκη, στο Συνέδριο της Capital Link και προφανώς θα διερεύνησαν το έδαφος για το ενδεχόμενο μίας νέας έκδοσης, στο επόμενο διάστημα. Η Αθήνα έχει (απο)δείξει τα τελευταία χρόνια πως τη σχέση εμπιστοσύνης που «χτίζει» με τα πανίσχυρα επενδυτικά σπίτια και την προσέχει και μεθοδικά την προωθεί με θετικά αποτελέσματα μέχρι τώρα.

Εχει σημαντικά πλεονεκτήματα η ελληνική πλευρά, λ.χ ένα σταθερό επιτόκιο για το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της, swaps 55 δισ. μέσω των οποίων αντισταθμίζεται σε σημαντικό βαθμό ο επιτοκιακός κίνδυνος και επαρκές «μαξιλάρι» διαθεσίμων.

Παράλληλα, με το πρόγραμμα που ακολουθεί μέχρι τώρα ο Οργανισμός, η τακτικότητα τηρείται -σχεδόν- απαρέγκλιτα με προφανή οφέλη (έστω μακροπρόθεσμα), η απουσία από τις αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι στη φιλοσοφία της Αθήνας, για αυτό μία νέα έκδοση πιθανότατα επίσης 10ετούς δεν θα μας έκανε εντύπωση.

Ο χρονισμός, το... παράθυρο ευκαιρίας που λένε -και λόγω Πάσχα Καθολικών- είναι το ζητούμενο. Πάντως 22 Απριλίου, που η Standard & Poor's θα βαθμολογήσει την ελληνική οικονομία είναι Μεγάλη Παρασκευή (για εμάς).

Γι' αυτό ας είμαστε σε αναμονή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v