Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 20 2022

Τράπεζες, αυτός ο... διάβολος

Ο πιο αδηφάγος δείκτης της τελευταίας 15ετίας, μιας και έχει καταπιεί σημαντικές περιουσίες επενδυτών. Ο κλάδος έχει διασωθεί δύο φορές πληρώνοντάς τον -ως φορολογούμενοι και όχι μόνο ως μέτοχοι- χρυσάφι.

Αν, υποθετικά, δεν υπήρχε τα τελευταία 15 χρόνια, οι περισσότεροι επενδυτές θα ήταν με πολλαπλάσια χρήματα από σήμερα. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους τίτλους έχουν μαζέψει μέρος ή και το σύνολο των απωλειών σε κάποιες περιπτώσεις.

Από την άλλη, χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομία. Μέχρι σήμερα, τα «κόκκινα» δάνεια κατάπιναν ό,τι κεφάλαιο και αν υπήρχε στον ισολογισμό τους. Πλέον τα «κόκκινα» έχουν πάει σε πολύ μικρά ποσοστά και ο μόνος φόβος είναι μην ξεκινήσει νέα γενιά «κόκκινων» δανείων λόγω του πληθωρισμού. Παρ' όλα αυτά να πούμε ότι οι νέοι δανεισμοί είναι πολύ προσεκτικοί και πολύ δύσκολα να χαθούν χρήματα από τον κλάδο, τουλάχιστον με τις έως τώρα συνθήκες.

Να θυμίσουμε ότι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ ολοκλήρωσαν πρόσφατα δύο ΑΜΚ ενισχύοντας σημαντικά τα κεφάλαιά τους. Τεχνικά τώρα, αν δούμε το γράφημα του δείκτη τον τελευταίο χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος του όγκου έχει γίνει στη ζώνη του 550-600, ενώ ο τραπεζικός έχει καταγράψει ως χαμηλό το 500 και ως υψηλό το 750 επίπεδο.

Θυμίζουμε ότι η ΑΛΦΑ είναι στον MSCI και από τέλος του μήνα θα είναι και η Εθνική, με τον δείκτη πλέον να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κλάδο σταδιακά.

Μέχρι τις 30 του μήνα σίγουρα βλέπουμε εκροές σε ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ και εισροές στην Εθνική. Η κορύφωση του όγκου και η πιθανή αναστροφή και των γραφημάτων θα είναι η 30ή του μήνα. Αμέσως μετά μπορεί να δούμε την Εθνική να κατεβάζει ταχύτητες, μιας και θα μειωθεί το ενδιαφέρον γι' αυτή (είναι και η μόνη που κρατάει χαρακτήρα) και πιθανόν να δούμε να αντιδρούν οι υπόλοιπες.

Το πιο πιθανό, το επόμενο διάστημα και για όσο συντηρούμε τη ζώνη των χαμηλών έτους, θα δούμε μία κίνηση και πάλι του δείκτη στις 600 ή και τις 640 μονάδες. Η κίνηση του προηγούμενου διαστήματος ήταν μονοτασική, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα από την υπεραισιοδοξία να γυρίσουμε στην απαισιοδοξία.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v