Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 19 2022

Είναι ο στασιμοπληθωρισμός...

Sell off στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για προοπτική ύφεσης της οικονομίας των ΗΠΑ και προειδοποιήσεων για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τις αγορές.

Πολύ δε περισσότερο, όταν οι προειδοποιήσεις έρχονται από παράγοντες-οικονομολόγους του μεγέθους ενός
Mohamed A. El-Erian. Εχει δε τη σημασία του το γεγονός πως ο πρώην CEO της PIMCO επιρρίπτει ευθέως ευθύνες στην ακολουθούμενη πολιτική της Fed, προφανώς και στο πρόσωπο του επικεφαλής της Jerom Powell.

Ευθύνες που προφανώς αφορούν ευρύτερα την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών τα τελευταία χρόνια και πλέον οδηγούν σε... αχαρτογράφητες περιοχές τις οικονομίες, κοινωνίες ηπείρων, χωρών.

«O στασιμοπληθωρισμός ήρθε, το θέμα είναι πόσο θα κρατήσει...» εύλογο και καίριο ερώτημα αρθρογραφίας των Valentina Romei και Alan Smith, στους FT/Euro2day.gr, στις 4 Μαΐου.

Σύμφωνα με τη UBS, θα χρειαστούν 29 μήνες στις ΗΠΑ και 20 στη Γερμανία για να μειωθεί στο ήμισυ η σημερινή πίεση στασιμοπληθωρισμού. Αυτό συγκρίνεται, σύμφωνα με το μοντέλο του οίκου, με περισσότερα από 10 χρόνια στη δεκαετία του '70.

Αφορμή του χθεσινού ξεπουλήματος στη Νέα Υόρκη η προειδοποίηση -ακόμη- ενός κολοσσού του λιανικού εμπορίου -TARGET- για αυξανόμενες πιέσεις στο κόστος. Με ορατό τον κίνδυνο για δημιουργία συνδυασμού χαμηλής ανάπτυξης - υψηλής ανεργίας - αυξημένου κόστους ζωής.

Προφανές πως η κρίση έχει περάσει -πλέον- στην πραγματική οικονομία, την κοινωνία, εξέλιξη που αφορά βεβαίως και την Ευρώπη. Και όμως σε αυτή τη συγκυρία, στο Βερολίνο ή δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να δουν ή... και δια στόματος του υπ.Οικονομικών της Γερμανίας ΔΕΝ υφίσταται θέμα «κοινής, ενιαίας διαχείρισης» του προβλήματος.

Ο 43χρονος Christian Wolfgang Lindner δεν είχε καν γεννηθεί αρχές του '70, όταν ξεσπούσε η πετρελαϊκή κρίση (αραβο-ισραηλινός πόλεμος '73 κ.λπ.), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει όσον αφορά στο έλλειμμα στοιχειώδους γνώσης της σύγχρονης ιστορίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v