Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 23 2022

Μια έκδοση με τη... σημασία της

Σε μία ειδικών συνθηκών έκδοση προχωρά σήμερα ο ΟΔΔΗΧ.

Ο λόγος για την έκτακτη δημοπρασία επανέκδοσης ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (σταθερού επιτοκίου 3,90%-λήξη 30 Ιανουαρίου 2033), με σκοπό -όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός την Παρασκευή- την άντληση ρευστότητας 500 εκατ.

Διαδικασία που αφορά μόνο τους βασικούς διαπραγματευτές, με τον καθένα να υποβάλλει έως και 5 προσφορές.

Ποιο είναι το σκεπτικό ΟΔΔΗΧ, Υπ.Οικ., προφανώς η άντληση των 500 εκατ. (το... μαξιλάρι θα φτάσει τα 39,9 δισ.), η συμπλήρωση 5 δισ. (από το πρόγραμμα 2022, για άντληση 12 δισ.), η επικοινωνία με τους primary dealers με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς, η πρόταξη εναλλακτικών, ευέλικτων χειρισμών εν μέσω «καταιγίδων» στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Παράλληλα περνά το μήνυμα πως η Αθήνα συνεχίζει να ενεργεί μεθοδικά, με πρόγραμμα και σε απόλυτη συνεννόηση με τους κατόχους ελληνικού χρέους, αναζητώντας συνεχώς «νέα παράθυρα» τουλάχιστον μέχρις ότου ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της ΕΚΤ, εξισορροπηθεί στοιχειωδώς η κατάσταση στις αγορές.

Με το ελληνικό 10ετές στο 3,726% -νωρίτερα-, το αντίστοιχο ιταλικό στο 2,967% και το σημείο αναφοράς γερμανικό ανοδικά στο 0,9650%, η Αθήνα προχωρά με μετρημένο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v