Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 3 2022

Μυτιληναίος: Σε γραμμή... Dimon

Εκ προοιμίου δεδομένο πως η γενική συνέλευση της Mytilineos θα είχε ενδιαφέρον. Αλλωστε η πρώτη με φυσική παρουσία -μετά από 3 χρόνια- και με τον πρόεδρο και επικεφαλής της εισηγμένης δια ζώσης να απαντά σε ερωτήματα αναλυτών.

Αίσθηση προκάλεσαν τα περισσότερα, ωστόσο θα σταθώ σε ένα, καθότι μας αφορά ευρύτερα. Ξεκάθαρη η προειδοποίησή του πως «... μπαίνουμε σε εποχή υψηλών επιτοκίων, το χρήμα θα γίνει λιγότερο και ακριβότερο και δεν θέλουμε να χάσουμε τις αξιολογήσεις μας. Δεν θέλουμε να μείνουμε με πολλά φ/β και χωρίς κέρδη», δεν νομίζω πως αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνειών.

Μία σύντομη ματιά: στο 3,682% το ελληνικό 10ετές, στο 1,235% το γερμανικό.

Σημείωση: Η διοίκηση της Εθνικής το ξανασκέφτεται για έκδοση ενός ομολόγου υψηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας μετά την «έξοδο» της Eurobank (άντλησε 500 εκατ. με κουπόνι 4,375%), καθώς στην αγορά προεξοφλείται ότι σε ένα χρόνο τα επιτόκια θα μπορούσε να είναι 100 μ.β. υψηλότερα.

Και 2 παραπομπές: μία σε χθεσινή μέτρηση του Christos Eleftheriades, που διαγραμματικά έδειχνε το bund προς το 2%, άρα το ελληνικό πόσο; στο 4,5%; στο 5%; με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για την εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Και δεύτερη γυρίζοντας χρόνια πίσω, στο 2014, όταν σε παρουσίαση της Mytilineos στην ΕΘΕ ο επιχειρηματίας είχε προειδοποιήσει σχετικά για τον υπερδανεισμό, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με τον ΧΑΜαιλέοντα να αναφέρεται -στις 5 Σεπτεμβρίου 2014- στους... νυχτωμένους επιχειρηματίες.

Λακωνικός, ως συνήθως, ο επιχειρηματίας παίρνει ξεκάθαρη θέση για τα επερχόμενα. Λάκων -στην καταγωγή- ο Jamie Dimon προειδοποιεί για τυφώνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v