Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 27 2022

Γυρίζουν την πλάτη στο Χρηματιστήριο

Με αφορμή τα όσα είπε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης -επικεφαλής της METRO- στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Τα σημαντικά για τον κλάδο, τα κόστη, τις δυσοίωνες προβλέψεις κ.λπ. τα αναφέρει αναλυτικά η Αλεξάνδρα Γκίτση. Θα περιοριστώ σε αυτά που μας αφορούν ως αγορά-επενδυτική κοινότητα και συγκεκριμένα στην κατηγορηματική δήλωσή του πως δεν ενδιαφέρεται (δεν συζητά καν) για το ενδεχόμενο εισαγωγής στο ΧΑ.

Το ότι το δηλώνει ο επικεφαλής μίας εταιρείας -που πραγματοποιεί κύκλο εργασιών 1,45 δισ.- προφανώς έχει τη σημασία του, λόγω τάξης μεγέθους. Διαχρονική η αποστροφή πολλών αξιόλογων επιχειρηματιών προς το ΧΑ, για το ποιος ευθύνεται έχουν... χυθεί τόνοι μελάνης, με το αποτέλεσμα γνωστό σε όλους μας.

Η νέα διοίκηση της ΕXΑΕ έχει κάποια σχέδια (λ.χ. τη δημιουργία ενός δείκτη μετοχών/εταιρειών ΑΕΕΑΠ, ενός κλάδου με πρωταγωνιστικό ενδιαφέρον και υποψήφιες προς εισαγωγή εταιρείες όπως Dimand, Noval, Trade Estates κ.α.), που όντως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν αρκούν ωστόσο, καθώς η αφαίμαξη (έξοδος εταιρειών, διαγραφές κ.λπ.) έφτασε σε τριψήφια μεγέθη τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα βήμα, απαιτούνται όμως χιλιόμετρα προκειμένου να αναβαθμιστεί ουσιαστικά η αγορά.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επαναξιολογηθεί η «κατηγορία των ESG εισηγμένων», όπου σωρηδόν εντάχθηκαν αδιακρίτως εταιρείες, με συνέπεια να απαξιωθεί πριν καν προχωρήσει. Και πρωτίστως θα πρέπει να διευθετηθούν ζητήματα απλά/καθημερινά όπως λ.χ. οι σχέσεις με τους εργαζομένους της ΕXΑΕ, η δημιουργία νέων θέσεων (παρά τω προέδρω...), κοινή η εκτίμηση πως δεν είναι προς την κατεύθυνση ουσιαστικής αναβάθμισης της κεφαλαιαγοράς.

Το ίδιο θα έλεγα τόσο για τις νέες εξαγγελίες του ΥΠΟΙΚ -περί Κεφαλαιαγοράς κ.λπ.- ή ακόμη και όσα υποστήριξε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τελευταία στη Βουλή. Καλή η εκδήλωση προθέσεων, οι σχεδιασμοί κ.λπ., κοντεύω να βγω στη σύνταξη και τα ίδια ακούω χρόνια τώρα.

Το αποτέλεσμα απογοητευτικό, το ΧΑ -μας αρέσει, δεν μας αρέσει- δεν ελκύει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v