Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 22 2022

ΤΙΤΑΝ: Μετά την ιστορική αλλαγή

Ιστορική η αλλαγή για την ΤΙΤΑΝ, καθώς η παράδοση της ηγεσίας από τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο στον Marcel Constantin Cobuz συνιστά τη για πρώτη φορά -στην 120ετή πορεία της τσιμεντοβιομηχανίας- ανάληψή της από μη Έλληνα και μάλιστα πέραν των δύο οικογενειών Παπαλεξόπουλου-Κανελλόπουλου, που παραδοσιακά είναι ταυτισμένες με την εισηγμένη.

Προφανές πως μία τόσο ουσιαστική και σημειολογικά αλλαγή αποτελεί μέρος ευρύτερου, μακροχρόνιου σχεδιασμού, στο πλαίσιο του οποίου καταλυτική ήταν η μεταφορά της έδρας και η αλλαγή της χρηματιστηριακής αγοράς όπου διαπραγματεύονται οι μετοχές της διεθνοποιημένης TITAN Cement International.

Ακριβώς τρία καλοκαίρια πριν -Ιούλιος 2019- ανακοινώνεται η διττή απόφαση της διοίκησης για μεταφορά της έδρας και εισαγωγή των μετοχών στο Euronext των Βρυξελλών. Εκτοτε το βελγικό χρηματιστήριο είναι η «κύρια αγορά» διαπραγμάτευσης, άσχετα με το γεγονός πως η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΧΑ είναι πολλαπλάσια του Euronext (το ακριβώς αντίθετο με την Coca Cοla και CCH στο City/FTSE100).

Αλλωστε εδώ και 4-5 χρόνια η κύρια αγορά εσόδων/ebitda είναι εκτός συνόρων, Ευρώπης, καθώς η θυγατρική TITAN US έχει φτάσει να εισφέρει μέχρι το 60% των ebitda. Είναι συνεπώς -ήδη- διεθνοποιημένος ο όμιλος με την ελεύθερη διασπορά και την υφιστάμενη μετοχή σύνθεση τέτοιες που προοιωνίζονται και επόμενες ανακατατάξεις.

Προς ποια κατεύθυνση; Θα δείξει, πλην όμως είναι... αστείο ο ΤΙΤΑΝας να αποτιμάται στα 881,9 εκατ. (!), όταν μόνο η θυγατρική του δικαιολογεί διπλάσια αξία. Η πρόσφατη μείωση του ποσοστού της FMR χαμηλότερα του 10% του μ.κ. έχει τη σημασία της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v