Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 24 2022

Τράπεζες: Τι παίζει...

Μπορεί το χθεσινό limit down για τη μετοχή της Deutsche Bank (με -12,19% στα 8,512 ευρώ) να ξάφνιασε δυσάρεστα τους εκτός αγοράς, ωστόσο έχει την απόλυτη εξήγησή του, όπως και το «άδειασμα» στη μετοχή της Commerzbank.

Ευτυχώς η κατάσταση είναι -στο συγκεκριμένο- πολύ καλύτερη για το εγχώριο σύστημα.

Ωστόσο η άνοδος/επιβάρυνση των ομολόγων (σχεδόν διπλάσια από την αρχή του έτους) επενεργεί αρνητικά στους κατόχους τους, εν προκειμένω στους μεγαλύτερους εγχώριους, που δεν είναι άλλοι από τις 4 συστημικές τράπεζες. Eurobank, Εθνική, Alpha Βank και Πειραιώς έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους κρατικά ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ και επιπλέον βάρος 18 δισ. μέσω εγγυήσεων του Δημοσίου (για το πρόγραμμα «Ηρακλής»). Εν μέρει το βάρος αυτό αποτυπώνεται χρηματιστηριακά στην πρόσφατη σημαντική διόρθωση των μετοχών του κλάδου.

Τουλάχιστον το ελληνικό σύστημα έχει την «ομπρέλα» της Φρανκφούρτης και των δύο μεγαλύτερων κατόχων δημόσιου χρέους (ΕΚΤ, ESM).

Ειδικότερα για την ελληνική οικονομία, για το εγχώριο banking, οικονομικό επιτελείο και ΟΔΔΗΧ θα κάνουν υπομονή λίγες ημέρες -μέχρι τις 8 Ιουλίου-, οπότε αξιολογείται το αξιόχρεο της χώρας από τη Fitch. Και 4 ημέρες αργότερα, με την επίσκεψη του Αντρέα Ενρία στην Αθήνα και το σοβαρό ενδεχόμενο να παρασχεθεί χρονικό περιθώριο (παράταση; μετάθεση;) ως προς την υποχρέωσή τους για ομολογιακές εκδόσεις.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης για διατήρηση σε Ελάχιστες Απαιτήσεις για Ιδια Κεφάλαια και Επιλέξιμες Υποχρεώσεις, περί το 20% του σταθμισμένου ενεργητικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v