Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 8 2022

Το καρέ των long και ο... joker «Fitch»

Πολιτικές εξελίξεις εκτός/εντός συνόρων, μία απόφαση του ΣτΕ, η σημερινή του ΤΑΙΠΕΔ, οι εξελίξεις στο ένα από τα δύο αναμενόμενα deals και ένα χαρτί, που εάν βγει... joker, συνθέτουν το καρέ των long.

Η παραίτηση (ουσιαστικά για εξαναγκασμό πρόκειται) του Μπόρις Τζόνσον άρεσε στις αγορές, καθώς «χρεωνόταν» στους υπέρμαχους της σκληρής πολεμικής κατά της Ρωσίας. Και η Ευρώπη -αρέσει δεν αρέσει σε ορισμένους- θέλει (και χρειάζεται) έναν συμβιβασμό Βρυξελλών-Μόσχας.

Εντός, η κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία αφαίρεσε -σύμφωνα με χρηματιστές- ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού ρίσκου που «βάραινε» την ελληνική οικονομία. Κοινή είναι η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως ποσοστό της χθεσινής ανοδικής διόρθωσης οφειλόταν σε αυτή την αποσαφήνιση προθέσεων.

Αυτά συνθέτουν εν μέρει το πολιτικό σκέλος, καθώς στο επιχειρηματικό/επενδυτικό δρομολογούνται διάφορα που αρέσουν στην αγορά.

- «Πράσινο φως» από το ΣτΕ στον διαγωνισμό για τις ταυτότητες, σύμφωνα με τον Στέφανο Κοτζαμάνη.
Τρία τα σχήματα, που παραμένουν εντός παιδιάς και προσωπικά θα εστιάσω σε αυτό των Veridos-OTE-Βyte, συνεκτιμώντας δύο λεπτομέρειες. Το δεδομένο και εκπεφρασμένο (από τον Timotheus Hoettges στον Κυριάκο Μητσοτάκη) ενδιαφέρον των Γερμανών (Deutsche Telekom) μεγαλομετόχων του ΟΤΕ (50% plus του μ.κ) και το deal IDEAL Συμμετοχών-Βyte.

- Σήμερα συνεδριάζει το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ με κύριο θέμα τον διαγωνισμό της Αττικής Οδού. Ο επόμενος -και πιο καθοριστικός- κύκλος αφορά στην προεπιλογή των εταιρειών/σχημάτων (8, προσώρας) με φόντο και τις εξελίξεις στην Intrakat, δεδομένης της θέσης της σημερινής διοίκησής της. Επί της ουσίας, η χθεσινή δήλωση/δέσμευση (;) Μητσοτάκη «λύνει» και τα χέρια της διοίκησης του Ταμείου να προχωρήσει τη διαγωνιστική διαδικασία.

- «Μυρίζει» deal στον όμιλο Viohalco, όσον αφορά στο αναμενόμενο της Cenergy Holdings με τον δανέζικο κολοσσό Orsted, σύμφωνα με τον ΧΑΜαιλέοντα. Με αφορμή (και) τη χθεσινή παράσταση στο χρηματιστηριακό ταμπλό και των 3 του ομίλου (Viohalco, ElvalHalcor, Cenergy Holdings), ειδικότερα το limit up της τρίτης.

Και μας μένει -στους long- ένα «χαρτί» που θα μπορούσε να αποδειχθεί... joker και να κάνει τη διαφορά. Η βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, σήμερα το βράδυ. Μειοψηφία όσοι περιμένουν τη θετική έκπληξη, ωστόσο είναι οι τοποθετήσεις δύο ισχυρών παραγόντων που τους δίνουν πάτημα.

Τα όσα είπαν -περνώντας το ανάλογο μήνυμα στις αγορές- τόσο ο Mohamed A. El-Erian όσο ο Klaus Regling προφανώς και έχουν τη βαρύτητά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v