Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 8 2022

Νερό: Το αγαθό και η λειψυδρία

Στο πολιτικό παιχνίδι και τα «νερά» με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει σηκώσει ψηλά το θέμα σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ που ζητά αποδέσμευση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο.

Η συμμόρφωση του Ελληνικού Δημοσίου με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ επιδιώκεται με ρύθμιση στο ν/σ του υπ. Περιβάλλοντος, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. Το Υπερταμείο συνεχίζει να ασκεί την εποπτεία, με ουσιαστική την δέσμευση πως το ποσοστό του Δημοσίου δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από το 51% του μετοχικού κεφαλαίου.

Θα δούμε, ποια θα είναι η συνέχεια με (κυρίως) την ΕΥΔΑΠ να διαθέτει ένα πλούσιο ταμείο/διαθέσιμα. Ομως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεκτιμηθούν (από το πολιτικό σύστημα) δυο πολύ βασικές παράμετροι.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, τελεία και παύλα. Και, μετά την πρωτοφανή ξηρασία και στην Αγγλία, οι εταιρείες νερού είναι σε "κόκκινο συναγερμού" για την λειψυδρία. Σε ανάλογη κατάσταση πρόσφατα στην Ολλανδία, την ώρα που τα μηνύματα από Ιταλία, Γερμανία πληθαίνουν ανησυχητικά.

Ας τα έχει υπ' όψη του το πολιτικό σύστημα και ας σταθεί υπεύθυνα στο ύψος των περιστάσεων, που φαίνεται να προδικάζουν την ανάδειξη ακόμη ενός «μετώπου» στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v