Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 25 2022

Οι αγχωμένες Ρώμη-Φρανκφούρτη και η χαλαρή Αθήνα

Στο big short στοίχημα των hedge funds κόντρα στο χρέος της Ιταλίας αναφέρεται σχετικά το Euro2day.gr. Σε μία εξαιρετικά «πονηρή» συγκυρία, που η Fed θα αποσαφηνίσει αύριο το αν θα ακολουθήσει επιθετικότερη (ή όχι) νομισματική πολιτική (αρκετοί οι πολιτειακοί τραπεζίτες που ζητούν σκλήρυνση/αρκετοί που συστήνουν χαλάρωση -πλησιάζει και η εκλογική μάχη του Νοεμβρίου). Που στην ΕΚΤ τα δύο στρατόπεδα Hawks vs Doves είναι σχεδόν ισοδύναμα (με τον επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel να πιέζει για περαιτέρω αυστηροποίηση), που στην Ιταλία πλησιάζει η 25η Σεπτεμβρίου των πρόωρων εκλογών (σταθερό το προβάδισμα των FdI), που στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται(;) για έναν πρωτόγνωρο χειμώνα.

Προφανώς οι όποιες ανακοινώσεις της Fed θα βαρύνουν (λιγότερο/περισσότερο) ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου. Μείζον πρόβλημα η Ιταλία, με το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος και ανοιχτό το θέμα του δανεισμού της από τις αγορές. Πρακτικά η Ρώμη θα ζητούσε από τις αγορές περί τα 280-290 δισ. το 2022, αντ' αυτών έχει αντλήσει λιγότερα από 150 δισ. και είναι τέλη Αυγούστου. Προφανώς ένα άγχος σε Ρώμη -συνακόλουθα σε Φρανκφούρτη- το έχουν.

Σε όλο αυτό το ασταθές διεθνώς χαμηλό βαρομετρικό (με πρωτοφανή ξηρασία, λειψυδρία, ανησυχίες για ύφεση, έκτακτα ενεργειακά μέτρα στη Γερμανία/ο φωτισμός στα δημόσια κτήρια έχει να μείνει κλειστός από τον Β' ΠΠ), στην Αθήνα η κατάσταση δείχνει -συγκριτικά πάντα- πιο χαλαρή. Παρά τα λίγο ως πολύ γνωστά ουσιαστικά προβλήματα. Διαφοροποίηση που οδηγεί ξένα σπίτια λ.χ. τη UBS να δώσει διπλό σήμα για την ελληνική ανάπτυξη (την πρόβλεψη για 5,7% από 4% δεν την λες και αμελητέα).

Σε αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, στο οικονομικό επιτελείο έχουν ένα «μαξιλάρι» με 37,8 δισ. (χθεσινοβραδινά στοιχεία), καλυμμένες τις υποχρεώσεις για τόκους/χρεολύσια, εκτιμήσεις για τουριστικά έσοδα 19-20 δισ. (από 15 δισ., ούτε αυτά τα λες αμελητέα), έναν εξαιρετικά ευέλικτο ΟΔΔΗΧ να έχει αντλήσει το 75% του στόχου και το κεφαλαιακό απόθεμα να (υπο)στηριχθεί η πολιτική στήριξης στο ενεργειακό για ένα δύσκολο χειμερινό 3μηνο-4μηνο.

Αυτά βλέπει λ.χ. η UBS, αυτά πιθανόν να συνεκτιμήσει ο Moody's που αξιολογεί (με την DBRS) το outlook της ελληνικής οικονομίας στις 16Σεπτεμβρίου. Σημειωτέον πως η ήξεις αφήξεις στάση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης στην προηγούμενη «μη αξιολόγησή του» δεν άρεσε σε αρκετά ξένα (κυρίως αμερικανικά) funds.

Κατ' ορισμένους, ο Moody's «χρωστά» έναν καλό λόγο, ούτως ή άλλως βαθμολογεί από χαμηλότερη βάση συγκριτικά με τα άλλα αμερικανικά σπίτια (και μακράν από τους Καναδούς της DBRS και τους γαλαντόμους Γερμανούς της Scope, που περιμένουν την «πιστοποίησή» τους από την ΕΚΤ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v