Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Big short από τα hedge funds στο ιταλικό χρέος

Η συνολική αξία των ιταλικών ομολόγων που δανείστηκαν οι επενδυτές για να στοιχηματίσουν σε πτώση των τιμών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008. Καυτός συνδυασμός πολιτική και ενέργεια.

Big short από τα hedge funds στο ιταλικό χρέος

Τα hedge funds έχουν βάλει το μεγαλύτερο στοίχημα έναντι των ιταλικών κρατικών ομολόγων μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την πολιτική αναταραχή στη Ρώμη και την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η συνολική αξία των ιταλικών ομολόγων που δανείστηκαν οι επενδυτές για να στοιχηματίσουν σε πτώση των τιμών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008 αυτόν τον μήνα, σε περισσότερα από 39 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Η βιασύνη των επενδυτών να στοιχηματίσουν κατά της Ιταλίας έρχεται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα από την άνοδο των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου που προκλήθηκε από τις περικοπές προμήθειας της Ρωσίας και το έντονο πολιτικό κλίμα πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, επισημαίνουν οι Financial Times.

«Είναι η πιο εκτεθειμένη [χώρα] όσον αφορά το τι συμβαίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου και υπάρχει πολιτική αναταραχή», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην BlueBay Asset Management, η οποία διαθέτει περιουσιακά στοιχεία περίπου 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σορτάρει 10ετή ιταλικά ομόλογα χρησιμοποιώντας παράγωγα γνωστά ως συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Μια περίοδος σχετικής πολιτικής ηρεμίας που εγκαινιάστηκε με τον διορισμό του Μάριο Ντράγκι ως πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο του 2021 ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο όταν ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ παραιτήθηκε. Οι πρόωρες εκλογές έχουν οριστεί τώρα για τον Σεπτέμβριο, με την ακροδεξιά Γ. Μελόνι να θεωρείται φαβορί για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός. Την Τετάρτη, ο Ντράγκι κάλεσε τα κόμματα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της Ιταλίας για τις χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Τα ιταλικά ομόλογα έχουν ήδη πέσει τις τελευταίες εβδομάδες. Η (αντιστρόφως κινούμενη) απόδοση του 10ετούς χρέους της Ιταλίας έχει αυξηθεί στο 3,7%, ωθώντας τη διαφορά με τα αντίστοιχα γερμανικά στις 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από 1,37 ποσοστιαίες μονάδες στην αρχή του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v