Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 31 2022

Το «έξυπνο χρήμα» είναι εδώ

Τριήμερο αρνητικό σερί στη Wall Street, σε διόρθωση τα ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών
«καίγονται» οι πρωινοί αγοραστές.

Σε καθοδικό κανάλι οι αγορές, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων σε πολλά μέτωπα, με την Ευρώπη να δείχνει πως αφυπνίζεται στο ενεργειακό στο... και 5', προφανώς η κατάσταση απαιτεί αυξημένη προσοχή ειδικότερα απ' όσους ενεργούν βραχυπρόθεσμα. Ο κίνδυνος εγκλωβισμού πρόδηλος, όπως για παράδειγμα συνέβη στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ωστόσο είναι που σε αυτή την αγορά -εν προκειμένω στο «ρηχό» χρηματιστήριό μας- που συγκεκριμένοι αποδεδειγμένα λαμβάνουν θέσεις. Μεθοδικά, διακριτικά, χωρίς να βιάζονται, υποθέτω μάλιστα πως ενεργούν (κυρίως) σε πτωτικές συνεδριάσεις.

Ενδεικτική η περίπτωση της... εμφάνισης (καθότι ποσοστό μεγαλύτερο του 5%) του Reggeborgh Invest με την ανακοίνωση της συμμετοχής με 5,158% στο μ.κ. του τραπεζικού ομίλου της Alpha Bank. Τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος μετά το ΤΧΣ που έχει το 9% και το family fund Paulson με 7,32% του μ.κ.

Η... εμφάνιση του ολλανδικού ομίλου (προφανώς και αποτέλεσε απόφαση της διοίκησης να ενισχύσει το ποσοστό πάνω από το όριο του 5%) έχει πολλαπλή σημασία. Αφενός, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της Reggeborgh για συμμετοχή στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα (κοινό μυστικό πως είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Εθνική, στην περίπτωση που προχωρούσε η αποεπένδυση του ΤΧΣ) συν το ότι ήταν αγοραστής στην Alpha Βank καιρό και παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς ή ακόμη τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό. Αφετέρου, επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα της παρουσίας των Holterman/Wessels στην ελληνική αγορά, ξεκάθαρα επενδυτικός και στρατηγικός.

Και το σημαντικό, πολύ δύσκολα η Reggeborgh να είναι ο ένας και μόνος στρατηγικός επενδυτής σε ελληνικές εισηγμένες.

Σε μικρότερο βαθμό... Reggeborgh υπάρχουν κι άλλες, υποδηλώνοντας την παρουσία του «έξυπνου χρήματος». Που συνήθως δεν βγαίνει χαμένο σε εύλογο επενδυτικό ορίζοντα και ακολουθώντας συνετή τακτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v