Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 27 2022

Η Meloni, η Truss, η Lagarde και οι προειδοποιήσεις...

Σε νέα περιδίνηση οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις τρεις κυρίες να συμβάλλουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Η επικράτηση της Giorgia Meloni -και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. με το θηριώδες (κρατικό) χρέος-, οι πρώτες αποφάσεις/ενέργειες της Elizabeth Truss -με το μαζικό ξεπούλημα σε ομόλογα και στερλίνα- και οι νέες προειδοποιήσεις της Christine Lagarde -πως τα επιτόκια θα αυξάνονται για αρκετές συνεδριάσεις- συνθέτουν το σκηνικό που επηρεάζει αγορές, οικονομία, αναπόφευκτα την κοινωνία.

Και αν στην περίπτωση της Ιταλίδας, η πρώτη αντίδραση οίκων/αγορών ήταν επιφυλακτική/αναμονή (να δουν ποιος θα αναλάβει το υπ. Οικονομικών), για την Αγγλίδα το αποτέλεσμα ήταν η «Μαύρη Δευτέρα» (που πιθανά να πυροδοτήσει παράπλευρες εξελίξεις, λ.χ. Σκωτία).

Ωστόσο, σημαντικός είναι ο ρόλος της Γαλλίδας, με την πολιτική της ΕΚΤ να προοιωνίζεται παρόξυνση του κοινωνικού προβλήματος, με τον κίνδυνο που μπορεί να κρύβει για την ανάδειξη και άλλων... Meloni.

Δεν είναι τυχαίο πως οργανισμοί, φορείς, σχολές σκέψεις (ΔΝΤ, Stratfor κ.λπ.) προειδοποιούν -καιρό τώρα- για τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων.

Και για αυτό τον κίνδυνο άμοιροι ευθυνών δεν είναι οι Κεντρικοί -που όσα mea culpa και εάν παραδεχτούν (Lagarde) δεν πρόκειται να απαλύνουν τον «πόνο» που προκαλούν στην οικονομία, κοινωνία (Powell).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v