Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 24 2022

Να βγει κανείς ή να μη βγει στις... αγορές

Με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς πάνω από το 5%, τα σύννεφα στις ευρωπαϊκές αγορές όλο και πυκνότερα, με τις ασιατικές σε ανάλογο κλίμα, εύλογο είναι το ερώτημα εάν το οικονομικό επιτελείο -ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημόσιου Χρέους- θα δοκίμαζε μία έξοδο στις αγορές Νοέμβριο-Δεκέμβριο.

Δεδομένου ότι η Αθήνα έχει να κάνει κίνηση από τον Ιούλιο και με γνώμονα πως από τις μέχρι τώρα ενέργειες του Οργανισμού δεν έχουν αντληθεί περισσότερα από 8 δισ., μία έκδοση θα εντασσόταν στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας με τις αγορές.

Ωστόσο η πραγματικότητα συνηγορεί υπέρ της μη εξόδου, και αυτό για τους εξής λόγους: η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, το ταμείο είναι γεμάτο και χώρες με υπερμέγεθες δημόσιο χρέος είναι υποχρεωμένες να βγουν στις αγορές (λ.χ. Ιταλία).

Ενυπάρχει επιπλέον λόγος, που αφορά στη σχέση εμπιστοσύνης Αθήνας - αγορών/πανίσχυρων funds, που «χτίζεται» μεθοδικά και με κόπο, με αφετηρία το πολυσύνθετο swap (Νοέμβριος 2017) και εύλογο το ερώτημα εάν ο Οργανισμός θα διακινδύνευε το ενδεχόμενο δυνητικοί αγοραστές «χρέους» (στην περίπτωση εξόδου, το επόμενο διάστημα) να κινδυνεύσουν να «κλείσουν βιβλία» (2022) με υποαξίες.

Σε μία εβδομάδα μπαίνουμε στον Νοέμβριο και εάν δεν υπάρξει τεράστια (θετική) έκπληξη, «καθαρή» έξοδο η Αθήνα δεν έχει λόγο να διακινδυνεύσει.

Αλλωστε έξυπνες κινήσεις -για την άντληση ρευστότητας- στις οποίες μας έχει συνηθίσει ο ΟΔΔΗΧ πάντα είναι στο τραπέζι.

ΥΓ: Σημειώνεται ότι ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως προχωρά σε επανέκδοση 5ετούς ομολόγου, «ζητώντας» από τις αγορές 750 εκατ. ευρώ.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v