Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 1 2022

Τράπεζες: Θα παραμείνει οδηγός;

Ο κλάδος που μοίρασε υπεραξίες σχεδόν 20% τον Οκτώβριο, μετά από ισχυρή ανοδική διόρθωση από το πρόσφατο τοπικό χαμηλό των 500 μονάδων. Μεγάλος στόχος των long, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, η συνέχιση της κίνησης προς τα υψηλά 52 εβδομάδων (752,66 μονάδων), που εάν και εφόσον επιτευχθεί θα αντιστοιχεί σε ανάλογη για τον ΓΔ προς τις 970-980 μονάδες.

Ωστόσο ο μήνας ξεκινά από τις 604,30 μονάδες με αρκετές και ισχυρές αντιστάσεις σε κοντινά εύρη, η προσέγγιση (ή όχι) των οποίων θα εξαρτηθεί και από εξωγενείς παράγοντες. Κατ' αρχάς από τις δηλώσεις-μήνυμα αύριο του Τζερόμ Πάουελ και έπονται άλλοι και εσωτερικού χαρακτήρα.

Λόγου χάρη η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, οι προ-παρουσιάσεις ενόψει του road show της ΕΧAΕ/Morgan Stanley προς το τέλος Νοεμβρίου. Τότε, που και η Rothchild θα παρουσιάζει στο ΤΧΣ την έκθεση/μελέτη αποεπένδυσής του από τις τράπεζες. Το πιθανότερο μέχρι τότε να έχουμε εξελίξεις -όπως λ.χ. την εμφάνιση και άλλων ενδιαφερόμενων για Εθνική, Πειραιώς κ.λπ., ικανών να συντηρήσουν τη μόχλευση στον κλάδο.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μέρος της θα διαχυθεί και προς ευρύτερα τμήματα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πολύ δε περισσότερο εάν συντρέξουν σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες, ανακοινώσεις κ.λπ.

Από τις «ρηχές» αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών, που ωστόσο μπορεί και διαμορφώνει θετικές αποδόσεις κατά κύριο λόγο στα ξένα funds (και δη τα αμερικανικά) σε μία περίοδο -10μήνου- που από ανεπτυγμένες όπως της Νέας Υόρκης και της Φρανκφούρτης «μετρούν» απώλειες 18,76% και 16,56% αντίστοιχα. Και σε αυτή τη διαφοροποίηση πρωτεύων ο ρόλος των τραπεζικών -κλάδος που πρώτος γυρίζει σε θετικό έδαφος (από αρχή έτους), με σταθερό premium έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου (λ.χ. του Stoxx Banks).

Για να δούμε, τι θα δούμε τον Νοέμβριο.

Καλό μας μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v