Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 23 2022

ΔΕΗ: Μαθαίνουν... ρουμάνικα

ΔΕΗ και 2 funds "μάχονται" για την απόκτηση της Enel Romania, σημείωνε νωρίς-νωρίς η Αθηνά Καλαϊτζόγλου. Η εμπειρη/έγκυρη συνάδελφος έχει όλο το σχετικό ρεπορτάζ για τις πυκνές εξελίξεις με ελληνικό ενδιαφέρον αναφορικά με τον ιταλικό όμιλο.

Θα περιοριστώ σε δυο θέματα, που αναφέρεται η Αθηνά και κατά κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην ΔΕΗ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης διετέλεσε CEO στην Enel Romania πριν έρθει στην Ελλάδα, συνεπώς την γνωρίζει καλά, πολύ καλά.
Η καθετοποιημένη δομή του ρουμανικού ομίλου, που περιλαμβάνει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου έως και διαχείριση δικτύων ενέργειας "κουμπώνει" με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΔΕΗ.

Ως προς τα δυο funds ανταγωνιστές στην διεκδίκηση της ρουμανικής εταιρείας το καναδικό Brookfield είναι ο ισχυρότερος αντίπαλος για τον ελληνικό όμιλο. Ενδεχομένως ενδιαφέρουσα- για επόμενο/εύλογο επενδυτικό χρόνο- η λεπτομέρεια πως στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου (bvb.ro) και στον κύριο δείκτη ΒΕΤ οι 5 από τις 20 εισηγμένες είναι "ενεργειακής-πετρελαϊκής" δραστηριότητας.

Θα τα δούμε ένα-ένα, κατ' αρχήν το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας που εάν τελεσφορήσει υπέρ της ΔΕΗ προφανώς αλλάζει μέτρα και σταθμά για τον ενεργειακό κλάδο και επενδυτικά. Που συνδυαστικά με τις εξελίξεις για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ανέβαζαν κατακόρυφα την τάση σε έναν κλάδο, που τα επόμενα χρόνια θα "τιμολογείται" σε ανάλογη χρηματιστηριακή αξία.

Θα δείξει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v