Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 10 2022

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία

Ενα μικρό διάλειμμα στα "χρηματιστηριακά" της υπόγας, για το Σ.Κ. Με αφορμή την εκδήλωση-συζήτηση, που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών για μία Ανοιχτή Κοινωνία. Πρωτοβουλία (*) αξιέπαινη κατά την εκτίμηση μου καθώς αφορά στην εν γένει πιο εύρυθμη, φιλική προς τον πολίτη διακυβέρνηση.

Σε αυτό το μοντέλο αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την ομιλία του που διοργάνωσε στο Ωδείο Αθηνών η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία.

"Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης όπου δεν υπήρχε ένας νόμος επί τη βάσει του οποίου να λειτουργεί το κράτος και τα βασικά του όργανα", είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και αναφέρθηκε διεξοδικά στις παθολογίες που είχε αναπτύξει το ελληνικό κράτος.

Στη σημασία του ρόλου της δημόσιας διοίκησης στην αντιμετώπιση των κρίσεων, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του γραφείου στην Ελλάδα της γενικής διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, Γιάννης Χατζηγιάννης. Η δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι ευέλικτη και να μπορεί να προσαρμόζεται σε ό,τι αφορά τις δομές, τους υπαλλήλους και τις δημόσιες πολιτικές. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να γίνει ανταλλαγή σε καλές πρακτικές ανάμεσα στα κράτη μέλη. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει σημαντικές επιτυχίες. Είναι μια από τις χώρες που υπέβαλαν πρώτες το σχέδιο ανάκαμψης, και από τις πρώτες που εκταμίευσαν.

"Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα, της οποίας το πρόγραμμα του ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για το 2021-2027, εγκρίθηκε. Ικανή συνθήκη είναι, το Δημόσιο να λειτουργεί με βάση το μοντέλο της αριστείας της κυβέρνησης", είπε ο σύμβουλος επιχειρήσεων και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Αριστείας, Γιάννης Λαγός.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος. Συντόνισε ο πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.

(* ), από τους ιθύνοντες νόες της πρωτοβουλίας ο φίλος Γιώργος Β. Από τα παλιά καλά χρόνια της ΑΒΣΘ (1975) η διαδρομή του μέχρι σήμερα, ένα από τα πιο ευφυή μυαλά και καθαρούς χαρακτήρες που έχω την τύχη να συνομιλώ μαζί του, μέχρι σήμερα-σχεδόν 50 χρόνια μετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v