Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 16 2023

Σκιές στις Βρυξέλλες

Στο μικροσκόπιο του Eurogroup οι επιδοτήσεις για το ρεύμα, σημείωνε νωρίτερα η Αγγελική Παπαμιλτιάδου
από τις Βρυξέλλες.

Ο Βορράς συνεχίζει με επιμονή να δημιουργεί προβλήματα σε όποια προσπάθεια, ενέργεια μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των σοβαρών επιπτώσεων που προκαλούνται λόγω των επάλληλων κρίσεων, εν προκειμένω στο ενεργειακό, βάζοντας στο στόχαστρο τις παροχές που δίνονται από τις κυβερνήσεις χωρών του Νότου. Εν μέσω εξελίξεων για το Qatargate αλλά εξίσου σημαντικών με την κλήση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου για τη γνωστή υπόθεση της συμφωνίας με την Pfizer.

Ηδη από τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (αρμόδια για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς και δύο ελεγκτικές επιτροπές της Ε.Ε) ερευνά κατά πόσον οι συμφωνίες (ειδικότερα η τρίτη και μεγαλύτερη) έχουν συναφθεί σύμφωνα με όλες τις σχετικές προδιαγραφές.

Μέχρι σήμερα, η Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει αποφύγει να δώσει εξηγήσεις, ενώ ο Αλμπέρτ Μπουρλά, που εκλήθη για κατάθεση, έστειλε αντ' αυτού μία υπάλληλο της Pfizer, η οποία μάλιστα δεν απάντησε στις ερωτήσεις που της υποβλήθηκαν.

Ολο και πυκνώνουν οι σκιές πάνω από τη βελγική πρωτεύουσα, όπου ακόμη είναι νωπές από την υπόθεση Laundromat το 2017 -που αφορούσε στην προσπάθεια εξαγοράς επιρροής από το Αζερμπαϊτζάν, με το καθεστώς Αλίγιεφ να «ξεπλένει» μόνο την 3ετία 2012-2014 συνολικά 2,9 δισ. δολάρια, για να λάβει συμφέρουσες συμφωνίες και θετική δημοσιότητα, εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι λ.χ. οι επιδοτήσεις που εύλογα χορηγούν οι κυβερνήσεις στις κοινωνίες, επιχειρήσεις που «γονατίζουν», αλλά τα του οίκου της εντός των τειχών των Βρυξελλών, που ως συνέπεια έχουν την όλο και χαμηλότερη εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κεντρικό σύστημα, τη συνεχή σμίκρυνσή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v