Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 30 2023

Η πολιτική «ματιά» της Fitch

Σε ΒΒ+ αναβάθμισε η Fitch την ελληνική οικονομία, τρίτος οίκος -μετά τις DBRS και Standard & Poor's-, που την κατατάσσει σε απόσταση μίας κλίμακας από την επενδυτική βαθμίδα.

Ο αμερικανικός οίκος στέλνει τα μηνύματά του τόσο προς τους άλλους που ακολουθούν, με την S&P να βαθμολογεί στις 21 Απριλίου -πιθανότατα στο μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης κάλπης- όσο και προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας, σε προεκλογική περίοδο.

Προφανώς η αναβάθμιση δίνει ένα πλεονέκτημα στην κυβέρνηση, καθώς το οικονομικό επιτελείο θα μπορούσε να επιχειρήσει να ενισχύσει τα διαθέσιμά του με μία νέα έξοδο στις αγορές. Συνακόλουθα αυξάνοντας τις στοχευμένες παροχές προς κοινωνικές ομάδες που λογίζονται κομβικές για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης πιθανολογεί (σε πολύ μεγάλο βαθμό) την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023 με γνώμονα τη συνέχιση της δημοσιονομικής/οικονομικής πολιτικής αποδίδοντάς την στην κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, μη δείχνοντας να ανησυχεί από το ενδεχόμενο κυβερνητικής αλλαγής.

Λεπτά διατυπωμένη, πλην διακριτή, η «πολιτική» θέση της Fitch -για όποιον θέλει να αναλύσει χωρίς παρωπίδες το αιτιολογικό κείμενο- και κόντρα στις... αβρότητες των δύο μονομάχων, με τη μεν αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορηματικά να μη βλέπει να συναντώνται Μητσοτάκης και investment grade, και τη δε κυβέρνηση να προειδοποιεί πως χωρίς ΝΔ θα πρέπει να ξεχαστεί (η επενδυτική βαθμίδα).

Ο αμερικανικός οίκος ξεκαθαρίζει πως η απόκτησή της είναι αποτέλεσμα ορθολογικής (για τις αγορές) λειτουργικής άσκησης συγκεκριμένης πολιτικής. Απαρέγκλιτης ως προς τις νόρμες του Συστήματος.
Με την αναβάθμιση από τη Fitch επιβεβαιώνεται ως προς το πρώτο σκέλος η Société Générale, θα έχει ενδιαφέρον εάν ο γαλλικός οίκος επιβεβαιωθεί και ως προς το δεύτερο, δηλαδή με αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor's (21/4). Θέση που εάν όντως ληφθεί, θα έχει επίσης ανάλογο «πολιτικό» περιεχόμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v