Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 25 2023

Χρηματιστήριο: Προσοχή (και) στο πολιτικό «μέτωπο»

Η κατακόρυφη άνοδος του πολιτικού θερμόμετρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να «πατάει το κουμπί» και να ενημερώνει τη Βουλή για τις υποκλοπές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη και την κυβέρνηση να αναπτύσσει δύο ζώνες άμυνας απέναντι στις αποκαλύψεις, όπως σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, αδιαμφισβήτητα επηρεάζει την επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα. Λιγότερο ή περισσότερο θα φανεί στην πορεία προς την κάλπη, με την ακριβή ημερομηνία της πρώτης να πιθανολογείται.

Με την «κάλπη και το Χρηματιστήριο» η στήλη ασχολήθηκε στις 17 Ιανουαρίου, με αφορμή τα διάφορα ενδεχόμενα που εξετάζονται σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη. Ισχυρά επικρατέστερο αυτό των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, όπως άλλωστε αυτό «τιμολογείται» μέχρι τώρα από τους ξένους επενδυτικούς οίκους, πλην όμως ακόμη και το πιο ακραίο είναι (θεωρητικά έστω) στο... συρτάρι. Ωστόσο, είτε έτσι είτε αλλιώς το επενδυτικό περιπλέκεται -πλέον- με το πολιτικό, ενδεικτική η εργαλειοποίηση της προοπτικής απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα μετρήσει σε επίμαχα ζητήματα (λ.χ. διαγωνισμός για την Αττική Οδό, αποεπένδυση ΤΧΣ, εισαγωγή του 20%+10% του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο ΧΑ κ.ά.) που προσφέρονται να αποτελέσουν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, ενδεχομένως και η αντιπολίτευση, να πάρουν μία πρόγευση των προθέσεων του «ξένου παράγοντα» (αμερικανικού) πιθανόν με τη στάση του οίκου Fitch μεθαύριο Παρασκευή, ίσως και με τις επόμενες αξιολογήσεις που ακολουθούν μέχρι τη σημαντική της 21ης Απριλίου από τη Standard & Poor's (μόλις μία κλίμακα χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας).

Διάστημα που παράλληλα με την οξυνόμενη αντιπαράθεση, τις δημοσκοπήσεις κ.λπ., θα «τρέχουν» και οι αξιολογήσεις της Scope Ratings στις 3 Μαρτίου, της DBRS στις 10 και στις 17 Μαρτίου της Moody's.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v