Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 22 2023

Κεφαλαιαγορά: Καλή η πρωτοβουλία, αλλά...

Το υπουργείο Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης παρουσιάζουν σήμερα
(από τις 09:30, στο Electra Palace) τη Στρατηγική Ανάπτυξης για την Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα.

Καλές οι παρουσιάσεις, οι χαιρετισμοί και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για μία αγορά, καθώς ο βαθμός αξιοπιστίας δεν είναι και ο υψηλότερος (ενδεικτικός ο κίνδυνος παραγραφής της υπόθεσης/σκανδάλου Folli Follie, άσχετα με το αν αφορά το νομικό σκέλος και όχι το εποπτικό).

Αλλά ακόμη και όταν η ίδια η Αρχή δεν έχει ούτε το ανθρώπινο δυναμικό ούτε το πλαίσιο λειτουργίας για να μπορέσει να διασφαλίσει την ταχεία και αποτελεσματική λειτουργία της. Οι πρόσφατες περιπτώσεις της Attica Bank, της MIG ανέδειξαν και ζητήματα υποστελέχωσης, περισσότερου εξειδικευμένου προσωπικού, μηχανισμών κ.α. που εξαιρώντας την Αρχή από το πώς λειτουργούν άλλες, πολύ δύσκολα μπορεί να επιλυθούν. Και αναφέρομαι στα κίνητρα (και οικονομικά) για την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και στον ατέρμονα χρόνο υλοποίησης της σχετικής διαδικασίας.

Για αυτό εκτιμώ πως το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να επανεξετάσει το πλαίσιο λειτουργίας της Κεφαλαιαγοράς (όπως άλλωστε έχει -ήδη- γίνει με την πλειονότητα άλλων Αρχών) καθώς κάποια στιγμή το 2024 θα κληθεί να εποπτεύει ένα Χρηματιστήριο που θα επιστρέφει στην κατηγορία των Ανεπτυγμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v