Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 23 2023

Το «περιστέρι» που έγινε «γεράκι»

Εχοντας προαναγγείλει το ύψος της επόμενης αύξησης (50 μ.β.) στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου και μερίδα αναλυτών να προεξοφλεί άλλη μία (25 μ.β.) στις 4 Μαΐου, εύλογο είναι το ερώτημα μέχρι πού θα το «τραβήξει» η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η θερινή περίοδος περιλαμβάνει δύο συνεδριάσεις, στις 15 Ιουνίου και στις 27 Ιουλίου -διακοπές τον Αύγουστο- και μετά στις 14 Σεπτεμβρίου. Το θέμα είναι πώς θα κινηθεί σε χρονισμό και τελικό ύψος επιτοκίων/κόστους χρήματος, με ορισμένους παράγοντες και αναλυτές να κάνουν λόγο ακόμη και για ιστορικά υψηλά/ακριβά επιτόκια στην Ευρώπη. Αδιαφορώντας από τον κίνδυνο να θυσιαστεί η ανάπτυξη χάριν της προσπάθειας τιθάσευσης του θηριώδους πληθωρισμού. Που, εντέλει, ούτε προσωρινός είναι ούτε εύκολα διαχειρίσιμος και μάλιστα αποβαίνοντας σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικά χωρών, ενός πολύ σημαντικού μέρους της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας, της πραγματικής οικονομίας, συνακόλουθα των κοινωνιών.

«Δεν είμαι ούτε περιστέρι ούτε γεράκι. Πρόθεσή μου είναι να γίνω γλαύκα...» είχε δηλώσει η Κριστίν Λαγκάρντ, καιρό πριν (*), αλλά δυστυχώς για το ασθενέστερο τμήμα της Ευρώπης έχει καταστεί «γεράκι». Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε μία περίοδο που η σύμμαχος ΗΠΑ υλοποιεί μία ξεκάθαρα επιθετική πολιτική,
επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την Ευρώπη.

(*) Λαγκάρντ: «Δεν είμαι ούτε "γεράκι" ούτε "περιστέρι"» (8 Φεβρουαρίου 2020/euro2day.gr).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v