Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 30 2023

Η κάλπη «ξεκλείδωσε» εξελίξεις

«H χρονική στιγμή, αμέσως μετά τις εκλογές, όχι μόνο δεν είναι τυχαία αλλά είναι και η πλέον ενδεδειγμένη, καθώς πλέον επικρατεί επιχειρηματική ηρεμία...» είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε εκπροσώπους τραπεζών και χρηματιστηριακών, στο πλαίσιο παρουσίασης για την έκδοση του ομολόγου.

Το γιατί τώρα, αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr, όπως και το μήνυμα για όσους θα ακολουθήσουν.
Η ουσία είναι πως η εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων επανέρχεται, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Η ανακοίνωση της Mytilineos έγινε την αμέσως επόμενη των εκλογών (Δευτέρα 26 Ιουνίου), μία μέρα μετά ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς ανακοινώνει (στη γ.σ. των μετόχων) πως ο όμιλος έχει υπερβεί τους οικονομικούς στόχους από το πρώτο 6μηνο κιόλας, ενώ την Τετάρτη η Eurobank ενημερώνει για τη γ.σ. της 20ής Ιουλίου, με ένα από τα βασικά θέματα την επαναγορά μετοχών έως το 1,4% του μ.κ. με κατώτερη τιμή το 1,10 και ανώτερη το 1,90 ευρώ.

Σε αυτό το διάστημα και ο ΟΔΔΗΧ προχωρά σε αναθεώρηση του σχεδιασμού του -έχοντας καλύψει από το πρώτο 6μηνο το σύνολο του 2023-, ο δε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος θεωρεί (στο Bloomberg) πως η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι θέμα λίγων εβδομάδων ή και ημερών.

Προφανές πως το αποτέλεσμα της κάλπης «ξεκλειδώνει» τις εξελίξεις, με την προσοχή -πλέον- να στρέφεται σε δύο ημερομηνίες-σηματωρούς για ακτοπλοΐα και κατασκευές-υποδομές. Στις 12 Ιουλίου στην ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την απορρόφηση της ΑΝΕΚ από το Attica Group, μετά την κατ' αρχήν θετική εισήγηση.

Για τις 17 Ιουλίου έχει οριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ η νέα καταληκτική ημερομηνία (μετά από παρατάσεις) για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών των οκτώ σχημάτων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού (η υφιστάμενη λήγει Οκτώβριο 2024).

Παράλληλα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η δημόσια εγγραφή -είσοδος- της Optima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών, περίπου την περίοδο που θα προχωρά σε ανάλογη διαδικασία η Trade Estates.

Ευκαιρία που δεν πρέπει να αφεθεί να πάει χαμένη και από τις καθ' ύλην αρμόδιες Αρχές (ΕΧΑΕ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) αλλά και από τον νέο υπ. Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, στα χέρια του οποίου είναι η μη παραγραφή των αδικημάτων των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Folli Follie.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v