Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 3 2023

Αποκοπές και προβλήματα

Με αφορμή τον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού τιμής μετοχών που «κόβουν» μέρισμα, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις σε υποκείμενη-αγορά stock futures. Λανθασμένη «τιμολόγηση», που επισήμανε ο Γιώργος Αϊβαλιώτης (φίλος και από τους παλιούς της αγοράς), δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τις σχετικές περιπτώσεις:

Οι τιμές που εμφανίζονται στο Εικονίδιο 1 είναι από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, αφορούν μετοχές-συμβόλαια των ΤΙΤΑΝ και Helleniq Energy.

Στο Εικονίδιο 2 αναφέρονται αναλυτικά όλες οι πράξεις (28/6) των παραπάνω stock futures. Εμφανής η απόκλιση, με τον Γιώργο να σημειώνει πως o ΤΙΤC2309 χθες 28/6/23 έκανε πράξεις μεταξύ 16,58 χαμηλή τιμή και 16,78 υψηλή τιμή και έκλεισε 16,32 ευρώ. Ανεξήγητα έκλεισε τόσο χαμηλά. Σε επικοινωνία με το Χρηματιστήριο για τον τρόπο υπολογισμού της τιμής κλεισίματος, μας απάντησαν ότι εφαρμόζεται ο κανονισμός (?)

Όμοια και για το Stock Future ΕΛΠΕ2309 (Εικονίδιο 3). Πράξεις από 7,77 χαμηλή μέχρι 7,83 υψηλή και κλείσιμο 7,45 ευρώ.

Ακριβώς τα ίδια συνέβησαν και στα Stock Futures OΠΑΠ2309 και ΜΟΗ2309 μετά τις αποκοπές.

Αν όμως θέλουμε να ονομαζόμαστε efficient αγορά, θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε αναλόγως. Το γεγονός είναι ότι από τη στιγμή που δεν εισπράττεις μέρισμα αν είσαι κάτοχος Stock Futures (Long Position),
το Stock Future λογικά θα διαπραγματεύεται με μια έκπτωση (περίπου στο ύψος του ποσού του μερίσματος) και αυτό ισχύει μέχρι την αποκοπή του.

Όταν όμως διενεργείται η αποκοπή του μερίσματος στον υποκείμενο τίτλο, η διαπραγμάτευση του Stock Future δεν περιλαμβάνει αυτή την έκπτωση και το κλείσιμο ημέρας δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει την έκπτωση αυτή.

Μια λογική εξήγηση είναι ότι η ΕΧΑΕ στον τρόπο υπολογισμού του καθημερινού κλεισίματος των Stock Futures πριν την αποκοπή υπολογίζει με κάποιο τρόπο και αφαιρεί το επερχόμενο μέρισμα από την τιμή κλεισίματος του Παραγώγου.

Αυτό απαιτεί όμως την ημέρα αποκοπής να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού και να υπολογίζει ξανά το κλείσιμο του Παραγώγου σαν να μην υπήρχε το μέρισμα.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Είναι σαν ο υπεύθυνος που έβαλε την παράμετρο του μερίσματος στον υπολογισμό της τιμής κλεισίματος του Stock Future πριν την αποκοπή, να μην άλλαξε την παράμετρο μετά την αποκοπή, με αποτέλεσμα το κλείσιμο του Stock Future (μετά την αποκοπή) να περιέχει και τον υπολογισμό του μερίσματος.

Anyway, αν μπορέσει η ΕΧΑΕ, ας δώσει μια εξήγηση. Μην ξεχνάμε ότι σε όλα τα Stock Futures υπάρχουν ανοικτές θέσεις που εκκαθαρίζονται καθημερινά και όπως καταλαβαίνεις, όσοι έχουν Long θέσεις στα προαναφερόμενα Stock Futures θα πρέπει να πληρώσουν extra χρήματα για την εκκαθάριση των παραγώγων τους σε χαμηλότερες τιμές από τις normal. Το αντίθετο ισχύει για τις Short Θέσεις, οι οποίες λαμβάνουν extra χρήματα στην καθημερινή τους εκκαθάριση.

Αυτά προσώρας, υπόψη των υπογειτών αλλά κυρίως της ΕΧΑΕ, που θα πρέπει να ρυθμίσει τη συγκεκριμένη... ατέλεια. Ευχαριστώντας και πάλι τον Γιώργο Αϊβαλιώτη, για την παρατηρητικότητά του και τον κόπο-χρόνο να θέσει το πρόβλημα.

 

* Δείτε σε υψηλότερη ανάλυση τα γραφήματα βάζοντας επάνω τον κέρσορα και πατώντας άνοιγμα σε νέο παράθυρο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v