Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 9 2023

Τράπεζες: Ουδεμία σχέση με Ιταλία

Μπορεί να ξάφνιασε την Ευρώπη η απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης να επιβάλλει έκτακτο φόρο στα υπερ-κέρδη των τραπεζών της χώρας, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα εάν μία ανάλογη ενέργεια θα μπορούσε να ακολουθηθεί από άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Στα καθ' ημάς, για το ΧΑ, κάτι ανάλογο δεν θα μπορούσε να υιοθετηθεί για πολλούς ουσιαστικούς, πρακτικούς και λόγους τακτικής. Κατ' αρχήν έχοντας μεταθέσει για ένα έτος την διανομή κερδών στους μετόχους/επενδυτές-ακολουθώντας την παραίνεση της Φρανκφούρτης- ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν εκτός λογικής. Με τον DTC επιπλέον.

Με τον δημοσιονομικό χώρο -για την Αθήνα- σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ότι για την Ρώμη- συνακόλουθα για ζητήματα κρατικού χρέους (φάνηκε αυτό εχθές στην αγορά κρατικών ομολόγων) και την δρομολογημένη απο-επένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Διαδικασία, που (και) σημειολογικά έχει -ήδη- ξεκινήσει από την Eurobank.

Επιπλέον λόγος -τακτικής και ουσιαστικός- σε αναμονή της ετυμηγορίας των "πιστοποιημένων" οίκων αξιολόγησης για την επενδυτική βαθμίδα (από αρχές Σεπτεμβρίου) ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν εκτός λογικής. Εχοντας πάρει -ήδη- το investment grade από την "μη πιστοποιημένη" Scope Ratings- που πιθανολογείται πως θα λάβει το χρίσμα στην συνεδρίαση της ΕΚΤ, 14 Σεπτεμβρίου.

Και για να κλείσει εδώ και χωρίς δεύτερη κουβέντα το θέμα, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank νωρίτερα συμπληρώθηκε το τραπεζικό "καρέ" καταδεικνύεται γιατί η Αθήνα-ακόμη και εάν ήταν στις σκέψεις της- δεν θα είχε δικαιολογία να ακολουθήσει την Ρώμη.

Για αυτό και στην χθεσινή συνεδρίαση η προσοχή των επαγγελματιών ήταν στραμμένη στην Morgan Stanley και στο εάν θα ανακοινωθεί-αύριο Πέμπτη- η ένταξη της Πειραιώς στον δείκτη MSCI Greece Standard. Κάτι που ο αμερικανικός οίκος "φωτογράφισε" ως πολύ πιθανό ενδεχόμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v