Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 26 2023

Τράπεζες: Η είδηση...

Μέχρι το τέλος του 2025, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να αποεπενδύσει, διαθέτοντας το μερίδιό του στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η δήλωση του πρωθυπουργού (στο δείπνο που παρέθεσε εχθές η Τράπεζα της Ελλάδος).

Θέτει τον χρόνο υλοποίησης του σχεδιασμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που πρακτικά σημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα έχει χαρακτήρα... μαραθωνίου.

Προφανώς η συμφωνία Alpha Bank-UniCredit είναι η δεύτερη από σειρά φάσεων που ακολουθούν τόσο για την ίδια την τράπεζα όσο για το τι θα πρέπει να περιμένει η κοινότητα για τη διάθεση του 40,4% που έχει το ΤΧΣ στην Εθνική και για το 27% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς.

Θα παρακολουθήσει η αγορά τη διαδικασία διάθεσης του 9% της Alpha Βank και ανάλογα με το αποτέλεσμά της θα τιμολογηθεί η διάθεση σημαντικού ποσοστού της Εθνικής. Το 20% είναι «πάνω στο τραπέζι», θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα διατεθεί σε ξένους και Ελληνες ενδιαφερόμενους.

Θα ακολουθήσει (και πώς) το υπόλοιπο 20%. Μένει να φανεί σε τι αποτιμήσεις θα γίνει η διάθεση και αυτού. Εχει σημασία η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, γιατί αποσαφηνίζει τον χρονικό ορίζοντα της ολοκληρωτικής εξόδου του Ταμείου από τις συστημικές τράπεζες.

Το «μέχρι το τέλος του 2025...» αφορά μακρά περίοδο που μπορεί να φτάσει και έως βάθος 2ετίας. Πολλά μπορεί να συμβούν στη διάρκειά της.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ «φωτογράφισε» τους προτιμητέους επόμενους στρατηγικούς εταίρους, πιθανολογώντας πως την κίνηση της UniCredit μπορεί να ακολουθήσει και άλλος/άλλοι τραπεζικός όμιλος.

Σχεδόν στην αρχή της μακρόχρονης διαδικασίας ο κλάδος, και αυτό οφείλει να το συνεκτιμά η κοινότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v