Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 22 2023

Λεφτά υπάρχουν (;)

Σαφώς και η προσφορά των 8 plus δισ. για το placement του 22% της Εθνικής ήταν πέραν των εκτιμήσεων αισιόδοξων παραγόντων της αγοράς. Και μόνο το γεγονός πως ήταν κατά πολύ πάνω από τη χρηματιστηριακή αξία της ίδιας της τράπεζας προφανώς και είναι ενδεικτικό.

Σημειωτέον πως την ημέρα της κάλυψης. η Εθνική είχε αποτίμηση κάτι λιγότερο από τα 5,3 δισ., σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή της μετοχής στα 6,29 ευρώ διαμορφώνεται στα 5,753 δισ.

Ηδη στην 3η θέση, με τη Eurobank με 6,057 δισ. στη 2η (στην 1η με 9,280 δισ. η Coca Cola HBC), αφήνοντας αρκετά πίσω ΟΤΕ (5,519), ΟΠΑΠ (5,369), Mytilineos (5,038).

Το ευνοϊκό κλίμα ελέω Εθνικής έσπευσε να αξιοποιήσει η Eurobank με την έκδοση senior ομολόγου, αντλώντας 500 εκατ. με κουπόνι 5,875% και την προσφορά να ξεπερνά το 1,6 δισ. Χρηματιστές εκτιμούν πως τόσο η τιμολόγηση όσο και το ύψος των προσφορών να ήταν χαμηλότερα, υπό άλλες συνθήκες.

Παράλληλα δείχνουν την προοπτική ακόμη καλύτερων όρων άντλησης, στην περίπτωση που την 1η Δεκεμβρίου ο οίκος Fitch αποδώσει το investment grade -συμπληρώνοντας το καρέ των πιστοποιημένων αξιολογητών-, ενδεχόμενο που συνεκτιμάται από τους διαχειριστές των πιο μεσομακροπρόθεσμων funds που πήραν θέσεις στην Εθνική. Και κατά πώς φαίνεται, θα ενισχύσουν περαιτέρω μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, 6 + η σημερινή έμειναν για το κλείσιμο μηνός.

Μάλιστα οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούσαν πως στην περίπτωση που έβγαινε τώρα το ΤΧΣ να διαθέσει ποσοστό (ή το όλον) του 27% της Πειραιώς, θα αγοραζόταν σαν ζεστό... ψωμί.

Υπερβολικοί ενδεχομένως ή μήπως όχι; Αποτυπώνουν ωστόσο το κλίμα και τη συγκυρία. Από αυτή την άποψη θα μπορούσε να είναι βάσιμη η εκτίμηση για επίσπευση διάθεσης ενός ποσοστού της Helleniq Energy. Με αυτές τις προϋποθέσεις ανεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών για τη διάθεση του 20% (+10%) του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το πιθανότερο, όπως εκτιμούν οι ίδιοι; Στο Λονδίνο θα δοθεί η δυνατότητα για μία κατ' αρχάς διερεύνηση του ενδιαφέροντος των ξένων.

Που αποδεδειγμένα, πλέον, είναι ιδιαίτερα θερμό. Αλλωστε με αποδόσεις 33,60% (Γενικός Δείκτης), 34,79% (FTSE25) αλλά και με 63,98% (Δείκτης Τραπεζών), πώς να μην είναι από τα πιο παιζόμενα bets των «ισχυρών χεριών» πανευρωπαϊκά;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v