Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 8 2024

Τράπεζες: Και τώρα μέρισμα

Με τη διοίκηση της Εθνικής να ανακοινώνει τα μεγέθη 2023 την Τρίτη (12/3) ολοκληρώνεται ο κύκλος για το εγχώριο banking (συστημικό και μη, καθώς αποτελέσματα έχουν ανακοινώσει και οι Optima Bank, Attica Bank).

Κοινή εκτίμηση πως το δείγμα γραφής των Πειραιώς, Alpha Βank, Eurobank είναι το καλύτερο δυνατό από την εποχή της κρίσης. Δεν είναι το βέλτιστο -και δεν θα μπορούσε με NPLs, DTC κ.λπ.-, είναι όμως ενθαρρυντικό και προς την κατεύθυνση της επενδυσιμότητας.

Προφανώς ο κλάδος έχει δρόμο, και πολύ μάλιστα, πλην όμως έχει βγει από τη στενωπό. Επίσης προφανές αυτό που αναφέρει η Moody's για τα υψηλά επιτοκιακά περιθώρια που στηρίζουν την κερδοφορία τους (*) και αυτό θα πρέπει να συνεκτιμάται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις διοικήσεις των τραπεζών, που προτείνουν τη διανομή μερίσματος στους μετόχους/επενδυτές.

Οσον αφορά την πολιτική χρηματικών διανομών, επιχειρείται να γίνει η αρχή με μετρημένα μεγέθη (το 0,05/μτχ. προτείνει η διοίκηση της Alpha Bank, το 0,09/μτχ. της Eurobank, ανάλογα η Πειραιώς και η Εθνική (όπως προεξοφλείται ενόψει της Τρίτης).

Θα είναι τεράστια έκπληξη εάν ο Επόπτης δεν εγκρίνει αυτή τη λιτή διανομή -πολύ σημαντική σημειολογικά όμως-, από τη στιγμή που το θέμα είχε συζητηθεί στην (πρώτη) επίσκεψη της Κλόντια Μπουχ στην Αθήνα, τα δε προγράμματα των συστημικών είναι εναρμονισμένα με τις παραινέσεις του SSM (για ΝPLs, DTC κ.λπ.).

(*) στις 5,62 ποσοστιαίες μονάδες ενισχύθηκε η «ψαλίδα» στα επιτόκια αποταμιεύσεων-χορηγήσεων, ιδιαίτερα αυξημένο το κόστος των νέων στεγαστικών, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο 2022, όταν ξεκίνησε τις αυξήσεις επιτοκίων η ΕΚΤ, η διαφορά ήταν μόλις στο 3,69% για τα νέα δάνεια-καταθέσεις και στο 3,56% για τα -τότε- υφιστάμενα.

Καλή η επανιδιωτικοποίηση των συστημικών, αναπόφευκτη η υποστήριξη της λειτουργικής κερδοφορίας και μέσω υπέρογκων επιβαρύνσεων στο κόστος χρήματος, αλλά με μέτρο... να μπορεί να αντέξει η μεσαία επιχειρηματικότητα, ο μέσος δανειολήπτης, τον «πρωταθλητισμό» χρεώσεων των ιδιωτικών -πλέον- τραπεζών (πλέον για τις συστημικές μένει το 18,39% του ΤΧΣ στην Εθνική).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v